Naslovna Vijesti Društvo Masovan odziv Pljevljaka na litiju /FOTO -VIDEO

Masovan odziv Pljevljaka na litiju /FOTO -VIDEO

6

Dvadeset prva protestna litija okupila je veliki broj pravoslavnih vjernika.

I ova litija kao i prethodne  okupila je  veliki broj pravoslavnih vjernika. Vjernici su se okupili u 18 časova kod Crkve Svete Petke na Moleban Presvetoj Bogorodici.

Nakon odsluženog Molebana  krenula  je 21. protestna  litija ulicama Pljevalja.

Litiji se priključio veliki broj vernika iz litije koja je krenula danas u 12  i 30 sa Boljanića.  

Litija je prošla   ustarljenom rutom. ulicom Prvog Decembra, pored Milet Bašte,  ulicom Mila Peruničića, zatim ulicom Kralja Petra do hotela Pljevlja.

Tu je zajedno sa okupljenima protojerej stavrofor Borivoje Pantić  izgovorio   riječi molitve „Oče naš“.

Okupljenim  vjernicima pročitano   je saopštenje Odbora.  Saopštenje  Odbora    pročitao je  protojerej stavrofor Borivoje Pantić.  On je između ostalog kazao da će Pljevlja   posjetiti Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski dr Amfilohije, koji će u četvrtak (20. februara) služiti Molebni kanon u crkvi Svete Petke i biti na čelu našeg krsnog hoda.

Nakon toga besjedio je protojerej stavrofor dr Darko Đogo inače profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči.

Nakon toga vjernici su se uputili Crkvi Svete Petke.

Ispred Crkve upriličen je prigodan program, tu se vjernicima obratio Nenad Radenković pjesnik I slikar, sa Kosova iz Zvečana koji je čitao svoju poeziju.

Prisutni su već po navici uživali uz strune gusala, guslara  Vasa Đondovića.

Treba napomenuti da su litije sve brojnije, a ova litija 21. po redu to je i dokazala.  

Naredna litija biće održana u četvrtak 20. februara, a pored episkopa mileševskog Atanasija predvodi će je mitropolit Anfilohija koji će se obratiti okupljenima.

D.G.

FOTO:PVPORTAL/VESELIN DRAGAŠ

6 KOMENTARA

  1. kakv bezobrazluk! malu djecu od 7-8 Godina isturilo na ulicu. Sramota. i sta ce ovi popovi i ovaj ovliki narod sa strane. nek cuvaju tamo svoje mi cemo svoje. ovo je provokacija i mislite da svijet to ne vidi.

  2. euforija ka 1991 i 1999 pa onda muc! nicim izazvani..itd. svi drugi su kriv samo mi smo pravi… itd narod je vocka cudnovata lako ga je na nerad i zlo navrnuti

Comments are closed.