Naslovna Vijesti Društvo Klub džematlija Taslidža: Naš cilj je promovisanje humanih ideja i međusobnog...

Klub džematlija Taslidža: Naš cilj je promovisanje humanih ideja i međusobnog pomaganja

0

Bili smo u posjeti nevladinom udruženju „KLUB DŽEMATLIJA TASLIDŽA“ . Ovo udruženje djeluje kao dobrovoljna, nevladina i neprofitna organizacija  osnovana u cilju promovisanja  humanih ideja, međusobnog pomaganja i unapređenja  zajedničkog života  na vjerskim osnovama. Klub džematlija se bavi  humanitarnim i  društveno korisnim projektima u zajednici i promoviše  kulturu vezanu za islamske vrijednosti i tradiciju.

Naš klub je  stjecište  dobronamjernih ljudi  i mjesto gdje ste uvijek dobrodošli. Naša ideja  vodilja je sadržana u  riječima našeg  poslanika S.A.V.S. koji je rekao : „Najbolji  od vas je onaj  čijem se dobru ljudi nadaju, a od čijeg zla su sigurni“.

NVU „ KLUB DŽEMATLIJA TASLIDŽA“ s’ ponosom može konstatovati da je planirane aktivnosti za 2019. godinu  realizovalo  uspješno.

Bavimo se organizovanjem vjerskih  tribina s’ ciljem  skretanja  pažnje  na važnost vjere i duhovno  stanje čovjeka „Pokušavajući dati svoj  doprinos u odvraćanju  omladine  od strašnih poroka  kao što su: Droga, alkohol, kocka i sl. Osim vjerskih , organizujemo i književne, kultrune i istorijske tribine – rekao nam je Remzija Demirović, predsjednik Kluba Džematlija Taslidža

U 2019. godini članovi ovog Udruženja su obišli 150 porodica i uručili  humanitarnu pomoć u vidu životnih namirnica onima kojima je  to bilo   najpotrebnije. Pomoć  je dodjeljena kako na području grada  tako i na seoskom području.

Posebno su bili potrešeni  saznanjem da je u selu Premćani do temelja sagorjela porodična kuća porodice Vuković. Obišli su porodicu i uručili  humanitarnu pomoć.

Još jedan slučaj  koji nas nije ostavio ravnodušne  je u selu Jagodnji Do. Tu živi  Fehim Kadić u kući  koja je  u jako lošem stanju. Taj starac  živi  sam  bez ičije  pomoći. Posjetili smo  ga u par navrata i uručili  pomoć u vidu paketa osnovnih životnih  namirnica. Vodimo se idejom da  pomažemo svim našim  sugrađanima kojima je pomoć neophodna bez obzira na naciju i  vjerska opredjeljenja.

Posebno smo ponosni što  smo  učestvovali u akciji  prikupljanja novčanih sredstava  za potebe liječenja  naših  “malih” sugrađana:

  1. Potpara Nine
  2. Muković Mersihe
  3. Preradović Anđele
  4. Vojinović Slađane
  5. Čivgin Hane.

Prikupljena su skromna novčana sredstva u iznosu od 1500 eura i uplaćena na žiro račune njihovih porodica – kazao nam je Nermin Redžović jedan od članova ovog Udruženja.

NVU „ KLUB DŽEMATLIJA TASLIDŽA“, poseban osvrt   stavlja na obrazovanje . Tako su u više navrata zvanično pomagli  naše odlične studente.

Pored humanitarnih aktivnosti, u nekoliko navrata, uspiješno je  organizovan  štand u centru grada   na kojem je besplatno djeljena  vjerska literaura.   Uz odličnu posjećenost, veliko  interesovanje pokazali su i sugrađani pravoslavne vjeroispovjesti .

Posebno smo aktivni u vrijeme mjeseca Ramazana  kada  organizujemo  iftare, kako za muškarce  tako i za žene. Aktivno  prikupljamo sadekatul fitr, tako da smo u prošlom  Ramazanu  podjelili  130 paketa   sa namirnicama, vodeći pri tom  računa da sve bude u skladu sa propisom  naše vjere. Organizovali smo  prikupljanje sredstava za raspodjelu  Kurbana. Prikupljena sredstva  uložena su u kupovinu krupne stoke i ovaca. Tada smo obišli  500 porodica kojima je podijeljeno  po 4-5 kg mesa.

Ovim putem želimo  obavjestiti naše sugrađane  da ćemo u narednom periodu  nastaviti sa aktivnostima  iako smo ograničenih mogućnosti  zbog finansijskih sredstava. Poseban poziv upućujemo  našoj dijaspori, da pomogne  naš klub čineći dobro djelo kako bi mogli i u buduće  pomagati porodice  kojima je pomoć preko potrebna. – rekli su nam na kraju razgovora članovi Kluba džematlija Taslidža

OVIM PUTEM ŽELIMO NAPOMENUTI SVE LJUDE KOJI POMOGNU   OVAJ KLUB DA MOGU  IMATI UVID  ZA ŠTA JE UTROŠEN NJIHOV  NOVAC JER JE  KOD NAS SVE  TRANSPARENTNO, KAKO  NAS I UČI  NAŠA VJERA.

MOLIMO SVE LJUDE I ORGANIZACIJE DA  PREPOZNAJU NAŠ RAD  I POMOGNU  NAŠE UDRUŽENJE  DA OPSTANE  I NASTAVI SVOJE  AKTIVNOSTI.

ŽIRO RAČUN NA KOJE MOŽETE UPLATITI  POMOĆ  I UČESTVOVATI U  ZAJEDNIČKOM  HAJRU  I DOBROČINSTVU.

ZA CRNU GORU:

555-9002450663-36

ZA INOSTRANOSTVO:

HAABMEPG

IBAN:

Me 25555000900245080983