Naslovna Najnovije vijesti Vazduh zagađen, vode nema, a mraz stegao

Vazduh zagađen, vode nema, a mraz stegao

0

Iz ove opštine godinama i decenijama odlazi na desetine miliona eura, a Pljevlja su bez vode u januaru, kaže Anđela Đuković

Da ovih dana Pljevljaci žive u posebnim uslovima najbolje se može vidjeti po činjenici da temperatura ne prelazi nulti podeok, vazduh je maksimalno zagađen, a kada je u pitanju vodosnabdijevanje uvedene su restrikcije. Pritom u čitavoj priči ne treba zaboraviti ni činjenicu da su u Pljevljima ulice najprljavije u čitavoj Crnoj Gori jer se Rudnik uglja sa svojim kopovima nalazi u gradskoj zoni.

Iz Monstata stižu zastrašujući podaci o broju preminulih i onih koji su se tokom prošle godine odselili u druge sredine i o veoma malom broju novorođenčadi.

Odbornica Demokratske narodne partije Anđela Đuković poziva predsjednika opštine Igora Golubovića da javno izađe i saopšti stav lokalne uprave oko trenutne situacije u Pljevljima.

-Pitam predsjednika opštine zbog čega obmanjuje građane Pljevalja kada smo ovih dana svjedoci sveukupne situacije u gradu. Znači nema vode, vazduh je zagađen, blato je po ulicama a mraz stegao. Za januarsku hladnoću niko nije odgovoran, ali za prljave ulice odgovornost je na Rudniku uglja i nefunkcionisanju lokalnih službi. Za zagađen vazduh, sasvim je sigurno, opet Rudnik uglja i Termoelektrana u najvećoj mjeri snose odgovornost, a to što nemamo vode problem je u višedeceniskom neulaganju u gradsku infrastrukturu. Na čitavu ovu muku predsjednik opštine Igor Golubović je tokom prošle godine uporno poručivao da se ekološka situacija u gradu poboljšava – kaže Đuković.

Ona je pozvala predstavnike lokalne vlasti da javno kažu šta planiraju da urade u narednim mjesecima kako bi spasili vodovodni sistem u gradu od potpunog kolapsa ili će i dalje jedini spas biti u čekanju da kiša padne.

-Predsjednik opštine mora pod hitno da reaguje i da se iznađe rješenje kako da se spasi vodovodni sistem, koji zbog niskih temperatura i nedostatku vode može u potpunosti da strada. U prethodnom periodu DPS je predsjednika opštine predstavio kao stručnjaka u svim oblastima, a danas imamo situaciju da je opšti kolaps – podvlači Đukovićeva i dodaje da bi sada bilo najpoštenije od Vlade da naloži obustavu rada Termoelektrane kako bi se makar smanjilo zagađenje vazduha.

-Međutim, takvu odluku Vlada nikada neće donijeti jer to što se Pljevljaci guše u zagađenom vazduhu nikoga ne zanima. Naravno Vladu ne zanima ni to što su Pljevlja bez vode i što iz grada odlaze ili bolje reći bježe mladi ljudi, a porodilište je bez dječijeg plača – kaže Đukovićeva.

Ona poziva predstavnike Vlade da javno saopšte koliko je država prihodovala od proizvodnje električne energije, koliko od koncesija na šume a koliko od koncesije na ostale rude.

-Iz opštine Pljevlja godinama i decenijama odlazi na desetine miliona eura, a Pljevlja su u januaru bez vode – konstatuje Đukovićeva.

Restrikcije ostaju na snazi
Iz pljevaljskog „Vodovoda“ potvrđeno je da kada je u pitanju vodosnabdjevanje grada i dalje ostaju na snazi restrikcije koje se sprovode kada su dnevne temperature najvisočije.

– Narednih dana, odnosno do poboljšanja hidrometeoroloških prilika biće restrikcije vode u dnevnom režimu od nekoliko časova,u zavisno sti od dnevnih temperatura vazduha, od 12 do 15 časova – navode iz Vodovoda uz napomenu da potrošači zone Pliješ trenutno nemaju problema sa vodosnabdijevanjem i pored izuzetno malih nivoa vode u bazenima.

Izvor: dan.co.me