Naslovna Najnovije vijesti URA: Ko je i za šta potrošio novac EU za proglašenje Sinjajevine...

URA: Ko je i za šta potrošio novac EU za proglašenje Sinjajevine parkom prirode

0

Novac koji je Evropska unija opredijelila i uručila Vladi Crne Gore radi proglašenja Sinjajevine parkom prirode potrošen je u drugu namjeru a sada i Sinjajevina treba da se devastira izgradnjom vojnog poligona, saopštila je danas Ljiljana Jokić iz Građanskog pokreta URA.

 “Cilj projekta revitalizacije Sinjajevine je bio održivi društveno-ekonomski razvoj kroz osiguranje očuvanja prirode i ruralnog turizma u sjevernom regionu. Održivo upravljanje i društveno-ekonomski razvoj Sinjajevine kroz međuopštinsku saradnju opština Mojkovac, Kolašin, Žabljak, Šavnik i Danilovgrad, uspostavljanje i operacionalizacija Regionalnog parka i unapređenje ključne infrastrukture za posjetioce.Sinjajevina nije proglašena parkom prirode a stočari koji izdižu stoku na katune dobro znaju kako i koliko se unaprijedila infrastruktura. A novac je potrošen. Pitanje je ko je osjetio benefite od ovog projekta jer stočari, turisti i građani nisu sigurno. Možda oni koji su “radili” na ovom projektu jer je novac koji su dobili, a nisu uradili ništa za Sinjajevinu, veliki.” poručuje Jokić.

Kaže da je vrjednost Ugovora za realizaciju projekta revitalizacije Sinjajevine iznosila 290.497,47 eura.

“Od ovog iznosa  Opština  Mojkovac je finansirala 5,40% cijene Projekta  ili  15.686,70 EUR-a, Opština Žabljak 2,40%  cijene projekta ili 6.971,87EUR-a, Opština Kolašin 2,40%  cijene projekta ili 6.971,87EUR-a, Opština Šavnik 2,40%  cijene projekta ili 6.971,87 EUR-a, Opština Danilovgrad   2,40%  cijene projekta ili 6.971,87  EUR-a,Vlada Crne   Gore  18% ili  52.289,00  EUR-a i EU  doprinos iznosi 67 % ili 194.631,29 EUR-a. To znači da je u ovom pokušaju proglašenja Sinjajevine parkom prirode potrošeno mnogo novca građana a da se istim nije postigao cilj” tvrdi Jokić.

Ona ukazuje i da Ministarstvo odbrane ne odgovara na dopise koje su iz pokreta URA uputili a u kojima su tražili informacije od značaja za zaštitu životne sredine i zdravlje ljudi.

“Smatramo da to predstavlja ništa manje od bezobrazluka ljudi koji su zaduženi za ovaj posao u instituciji koja treba da radi u korist svih građana”, napominje Jokić.

Na kraju dodaje i da URA neće odustati od borbe za zelenu Sinjajevinu ali i bilo koji drugi netaknuti biser prirode Crne Gore.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.