Naslovna Kultura U prostorijama Zavičajnog muzeja otvorena izložba „Ljepote Crne Gore na dlanu“

U prostorijama Zavičajnog muzeja otvorena izložba „Ljepote Crne Gore na dlanu“

0

Biblioteka za slijepe osmislila je projekat kojim će bogatstvo prirodne i kulturne baštine Crne Gore učiniti distupnim slijepim i slabovidim osobama kroz izložbu 23 eksponata pod nazivom „Ljepote Crne Gore na dlanu“.  Izložbu na kojoj su prikazani trodimenzionalni eksponati, znamenitosti Crne Gore otvorila je sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Emina Salihović.

O prirodi Crne Gore ne treba posebno govoriti. Podneblje na kom su se kroz istoriju ukrštali uticaji različitih civilizacija i kultura i ostavljali za sobom naprocjenjiva djela, bogatstvo kulturne baštine. Eksponati u 3D dočaravaju vrijednosti o kojima se piše i govori, a sada se i dodirom mogu upoznati.

„Sama izložba je značajna, jer u formi 3D eksponata praćenih audio formatom i brajevim pismom  približava značajan segment kulturne baštine osobama sa većim ili manjim oštećenjem vida. Dakle jedan vid kulturne baštine koji njima svakodnevno nije dostupan“- kaže direktor Zavičajnog muzeja, Branko Banović.

Sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Emina Salihović otvorila je izložbu „Ljepote Crne Gore na dlanu“.

„Ljepote koje neki od nas osjećaju čulom vida, neki čulom dodira, a svi mi srcem“– kazala je sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti, Emina Salihović prilikom otvranja izložbe.

Svaki posjetilac neposredno pored eksponata može dobiti informacije na brajevom pismu i u audio formatu.  Izložbu je organizovao Zavičajni muzej Pljevlja, projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Evropske komisije, Savjeta Evrope, osmislila Biblioteka za slijepe Crne Gore.

Izvor: rtpv

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.