Naslovna Vijesti Društvo Pelet stigao na vrijeme, ali vrlo slabo grije

Pelet stigao na vrijeme, ali vrlo slabo grije

0

Tužilaštvo treba da ispita kako je vršena nabavka ovog peleta jer a čitav slučaj možda ima i obrise organizovanog kriminala i korupcije, kaže Milorad Mitrović

Za ovu grejnu sezonu građani Pljevalja dobili su na vrijeme subvencionisani pelet, ali iz Ekološkog udruženja „Breznica” tvrde da je on izuzetno lošeg kvaliteta, te da će to uticati na građane da naredne grejne sezone ne koriste pelet za grijanje već da se vrate na korišćenje uglja. Iz „Breznice” naglašavaju da se time negativno utiče na mjere koje se odnose na zaštitu životne sredine, pa pozivaju tužilaštvo da ispita nabavku peleta za građane, jer je neprihvatljivo da lokalna uprava nudi pelet tako lošeg kvaliteta.

-Građani su dobili subvencionisani pelet po cijeni od 204 eura za dvije tone. Ako imamo loš kvalitet peleta onda je on preskup – naglašava izvršni direktor „Breznice” Milorad Mitrović i ističe da ni jedna roba ne može biti jeftina ako je lošeg kvaliteta.

Mitrović navodi da je on lično korisnik subvencionisanog peleta. On naglašava da su žalbe građana Pljevalja na loš kvalitet ovog energenta svakodnevne i da će sve to imati loše posledice za narednu grejnu sezonu.

-Suočeni smo sa peletom koji ima izuzetno slabu kaloričnu moć i loše sagorjevanje.Znači, pored loženja peleta da biste zagrijali stambeni ili poslovni prostor morate koristiti i grejna tijela na električnu energiju. Dodatni problem je što u ložištu ostaju velike količine nesagorelog peleta, što bukvalno znači bacanje para – kaže Mitrović i pojašnjava da se subvencionisani pelet nudi građanima po povoljnijim cijenama u okviru kratkoročnih mjera na zaštiti životne sredine.

– Znači, građani bi trebali da lože pelet kako ne bi ložili ugalj, odnosno kako bi se na taj način smanjilo zagađenje vazduha. Međutim, ove godine ko je god uzeo ovaj pelet dogodine će opet ložiti ugalj, jer se kvalitet ovog peleta ne može nikako uporediti sa peletom koji je prethodnih godina proizvođen u pogoniam kompanije „Vektri Jakić”- kaže Mitrović ističe da su u lokalnoj upravi morali da znaju da ima mnogo podvala kada je u pitanju pelet, te da su sve mogli pročitati na društvenim mrežama i u medijima.

-Tužilaštvo treba da ispita kako je vršena nabavka ovog peleta jer ako ovaj problem se do kraja ne ispita, postoji mogućnost da se isti ponovi i naredne godine – kaže Mitrović i pojašnjava da čitav slučaj možda ima i obrise organizovanog kriminala i korupcije.

Cijena peleta u Pljevljima kreće se do 200 eura za tonu. U susjednom Prijepolju ta cijena je niža, ali u tom slučaju prevoz je skuplji.

U Opštini tvrde da im se niko nije žalio
U Opštini Pljevlja u petak su „za Dan“ saoštili da oni nijesu imali pritužbi građana na kvalitet isporučenog peleta, odnosno da nije bilo pisanih žalbi po ovom pitanju.

– Kada je u pitanju kvalitet isporučenog peleta po subvencionisanim cijenama zvaničnih žalbi, na koje smo imali obavezu da odgovaramo, dosad nije bilo – ističu iz lokalne uprave.

Opština poslednjih pet godina vrši nabavku subvencionisanog peleta kako bi se za zagrijevanje stabenog i poslovnog prostora smanjilo korišćenje uglja i na taj načim smanjilo zagađenje životne sredine. Svaki građanin koji ima ložište za pelet ima pravo da poruči dvije tone subvencionisanog peleta.

Izvor: dan.co.me

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.