Naslovna Vijesti Društvo Ni jaka kiša nije smetala da nekoliko hiljada vjernika da prustvuje 15....

Ni jaka kiša nije smetala da nekoliko hiljada vjernika da prustvuje 15. litiji i Svetosavkoj akademiji – Vjerujemo u ljubav kojom sijaju okupljeni na crnogorskom hodočašću ovoga nestvarnog januara

1

Nekoliko hiljada pravoslavnih vjernika okupio  se u 18 časova  kod crkve Svete Petke  na  moleban  Presvetoj Bogorodici  i petnaestu  iitiju  u znak protesta proiv Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Moleban Presvetoj Bogorodici  služio je episkop  mileševski gospodin Atanasije.

Oko 17 časova krenula je litija sa ka Pljevljima od crkve na Ilinom brdu sa preko hiljadu vjernika iz sela Mrzovići, Rabitlje i drugih sela koja gravitiraju na tom području.

Litija predvođena  episkopom mileševskim gospodinom Atanasijem prošla je ulicama Pljevalja, Ulicom Prvog Decembra, pored Milet Bašte,  Ulicom Mila Peruničića, zatim Ulicom Kralja Petra  do zgrade  Opštine Pljevlja. 

Na zgradi Hotela Pljevlja razvijena je ikona Svetog Save veličine trinaest puta osam metara, za koju je rečeno da je najveća koja postoji u Crnoj Gori.

Isperd zgrade Opštine skandiralo se “Ne damo svetinje”, “Ustala je Crna Gora, svetinja se branit’ mora” i „Milo, lopove“.   

Tu se pravoslavnim vjernicima obratio se Božidar Knežević. Potom je protojer stavrofor Lazar Veljančić  pročitao je saopštenje Odbora za odbranu svetinja.

Ni jednog trenutka nas neće zavarati deklerativne akcije predsjednika Vlade i njegova časna “pionirska” riječ da neće biti tako kako je napisano. Poučeni dosadašnjim iskustvima vjerujemo samo u snagu sabranog naroda na veličanstvenim litijama, na nepokolebljivost i odlučnost koja se očituje na svakome licu i u svakom pogledu, na radost i ljubav kojom sijaju okupljeni na crnogorskom hodočašću ovoga nestvarnog januara, a kojom ćemo silnike i bezbožnike privoljeti da se odreknu pravnog, a potom i faktičkog nasilja koje su protiv Crkve božje, koja je stvorila ovu državu, osmislili i ovim zakonom zagovaraju. Nije čovječno i nevaspitano je prema svojim građanima svakodnevno podmetati da među stotinama hiljada ljudi koji krstonosno hode Crnom Gorom niko nije pročitao Zakon kojim pokušavate ukinuti Srpsku pravoslavnu crkvu, odnosno svesti na egzotičnu zajednicu, koja će u budućnosti biti turistička atrakcija na mapi evro-atlanske Crne Gore. Čitamo, naravno da čitamo, a vaš najbolji argument bio bi da niko nije u prilici da pročita to što ste napisali i donijeli. Nijesmo mogli zamisliti ljepši dan za početak nastave nakon zimskog raspusta nego što je to školska i đačka slava Sveti Sava. Očekujemo vas sjutra draga djeco, zajedno sa vašim roditeljima, u našim svetim hramovima. Dođite slobodno, vedra lica, na ove časove pozvao vas je onaj čije ime svijetli na svim našim putevima. A svi mi, ove desetine hiljada okupljene širom naše Crne Gore, biće svjedoci da ste bili na nastavi, najvažnijoj od svih, onoj koja se ne propušta i sa koje se ne bježi, kazao je Veljančić.

Poslije svečane litije počela je Svetosavska akademija, na kojoj je i pored jake kiše prisustvovalo više hiljada vjernika.

Voditelji Svetosavske akademije, koja je sigurno bila najmasovnija do sada u Pljevljima, bili su Nevena Jovović i Aleksa Kušljević.

Himnu Svetom Savi i Tropar Svetom Savi izveo je hor „Krasnica“ iz Čajniča pod upravom gospođe Veronike Vraneš.

Prisutne je blagosiljao episkop mileševski gospodin Atanasije

Svetosavsku besjedu i svetosavsku poruku uputio je protjerej stavrofor, paroh podgorički Mirčeta Šljivančanin.

Potom je nastupila etno grupa „Simunida“ iz Nevesinja koja je oduševila prisutne.

Besjedu Svetog oca Nikolaja govorio je Milenko Dačević iz Čajniča.

Nakon toga jedan od najpoznatijih guslara Saša Laketić otpjevao „Nebesku liturgiju“

Učenica Muzičke škole i jedna od najtelovanijih mladih atletičarki Crne Gore Teodora Božović na gitarii odsvirala je „Mazurku“

FOTO Veselin Dragaš/Pvportal

1 KOMENTAR

  1. pretvorili smo se u Vatikan. ovaj narod nikud nije maknuo dalje od 5 veka. kad cete poceti nesto raditi. lako je popovima kad su bogatiji od Mila a ima ig vise no djece u skolama. e moj narode izgubljeni.

Comments are closed.