Naslovna Najnovije vijesti Na pomolu “UNIVERZALNI LIJEK” za sve vrste KARCINOMA

Na pomolu “UNIVERZALNI LIJEK” za sve vrste KARCINOMA

0

Ćelije koje sadrži naš imuni sistem mogu da prepoznaju i uništavaju većinu vrsta raka kod ljudi, a da pri tome zanemare zdrave ćelije.

Novootkriven ćelije koje čine sastavni deo našeg imunog sistema mogle bi biti upotrebljene za lečenje svih karcinoma, veruju naučnici.

Tim sa Univerziteta Kardif je zahvaljujući laboratorijskim testovima otkrio metod za ubijanje raka prostate, dojke, pluća i drugih karcinoma.

Imuni sistem predstavlja prirodnu odbranu našeg tela od infekcija, ali takođe može da napada ćelije raka. Naučnici sugerišu da bi nove T-ćelije, a koje  predstavljaju deo našeg imuniteta, mogle da bude univerzalna terapija za sve tipove kancera.

Ove ćelije, opremljene novim tipom T-ćelijskih receptora (TCR), prepoznaju i uništavaju većinu vrsta raka kod ljudi, a zanemaruju zdrave ćelije.

Zapravo, konvencionalne T-ćelije skeniraju površinu ostalih ćelija kako bi pronašle anomalije i eliminisale ćelije raka, ali “ignorišu” one koje sadrže samo “normalne” proteine.

Metod terapije T-ćelijama bazira se na uklanjanju imunih ćelija, njihovom modifikovanju i vraćanju u krv pacijenta radi traženja i uništavanja ćelija kancera.

Receptor T-ćelije deluje u interakciji sa molekulom koji se zove „MR1“, a koji se nalazi na površini svake ćelije u ljudskom telu. Naučnici smatraju da upravo „MR1“ označava izobličeni metabolizam koji se događa unutar ćelije karcinoma. Istraživači tvrde kako bi njihov T-ćelijski receptor mogao dovesti do „univerzalnog“ lečenja raka.

U praksi bi lečenje izgledalo ovako: prvo se uzima uzorak krvi od pacijenta. Njegove T-ćelije bi se izdvojile i genetski modifikovale, pa bi se tako „reprogramirale“ kako bi stvorile receptor kojim bi otkrivale rak. Takve, „unapređene“ ćelije bi se u velikim količinama „uzgajale“ u laboratoriji, a potom ubrizgavale u pacijenta.

Nalazi naučnika sa Univerziteta u Kardifu, koji su objavljeni u časopisu “Nature Immunology”, nisu još uvek testirani na pacijentima, ali istraživači smatraju da imaju „ogroman potencijal“.

Izvor: mondo.me