Naslovna Kultura „Ljepote Crne Gore na dlanu“

„Ljepote Crne Gore na dlanu“

0

U srijedu 22. januara sa početkom u 18 h, u Zavičajnom muzeju Pljevlja biće otvorena izložba „Ljepote Crne Gore na dlanu“, u organizaciji Biblioteke za slijepe Crne Gore.

Prva biblioteka za slijepe u Crnoj Gori otvorena je prije nešto više od decenije u Podgorici i mjesto je sastajanja i kulturno-edukativnenadgradnje za veliki broj osoba sa oštećenim vidom. Projekat „Ljepote Crne Gore na dlanu“ predstavlja prvu izložbu namijenjenu osobama sa oštećenim vidom. Na izložbi će u 3D formatu biti predstavljena 23 objekta od kulturnog, turističkog i istorijskog značaja, a izložba je praćena i audio vodičem, kao i kratkim opisima na crnom tisku i Brajevom pismu. Projekat je značajan i poseban jerdoprinosi približavanju segmenata kulturne baštine osobama oštećenog vida, koje zbog senzornih ograničenja nisu imale priliku da se upoznaju sa širokim spektrom kulturnih dobara u Crnoj Gori.

Na izložbi su predstavljeni Sat kula u Podgorici, Most na Tari, Stari grad Budva, Hram Hristovog Vaskrsenja, Mauzolej na Lovćenu, Njegoševa kapela, Sveti Stefan, ostrvo Mamula, Sat kula Herceg Novog, ostrvo Gospa od Škrpjela, Most na Sastavcima, Carev Most u Nikšiću, Brana Mratinje na Pivi, Dvorac kralja Nikole u Nikšiću, Manastir Ostrog, Cetinjski manastir, drevni rimski grad Duklja, Njegoševa Biljarda, Spomen-dom u Kolašinu i Most Milenijum. Među 23 izložena eksponata nalaze se i 3D eksponati manastira Svete Trojice i Husein-pašine džamije.

Projekat je dobio podršku Savjeta Evrope i Evropske komisije – i to u konkurenciji 84 ideje iz svih evropskih država. Za projekat „Ljepote Crne Gore na dlanu“ Biblioteka za slijepe Crne Gore je u oktobru dobila nagradu “European Heritage Stories” u Strazburu, gdje je uvrštena u deset najznačajnijih priča o kulturnom nasljeđu u Evropi.

Izložba će biti otvorena u narednih sedam dana.