Naslovna Kultura Formiran fond knjiga u pristupačnom formatu za osobe sa oštećenjem vida

Formiran fond knjiga u pristupačnom formatu za osobe sa oštećenjem vida

0

Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“  planira da otvori odjeljenje knjiga u pristupačnom formatu za osobe sa oštećenjem vida i drugim zdravstvenim  problemima zbog kojih nisu u mogućnosti da koriste štampanu knjigu.

Prvi put od osnivanja Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ posvetiće  se puna pažnja osobama sa oštećenjem vida kako bi im se omogućilo jedno od osnovnih prava, pravo na pristup literaturi.

„Biblioteka „Stevan Samardžić“ je u saradnji sa Bibliotekom za slijepe Crne Gore kao i uz pomoć drugih subjekata formirala skromni fond knjiga u pristupačnom formatu za osobe sa oštećenjem vida i sve druge koji iz bilo kog drugog razloga nisu u mogućnosti da čitaju štampanu knjigu“ – kazala je Đina Bajčeta, direktorica biblioteke.

Biblioteka za slijepe Crne Gore je Narodnoj biblioteci „Stevan Samardžić“ već poklonila 20 knjiga u pristupačnom formatu i još 10 knjiga koje će biblioteka morati da vrati posle određenog vremena.

„Naši korisnici će moći da iznajme ove knjige i časopise u biblioteci a pomoći ćemo im i da ovladaju tehnikom korišćenja audio knjiga u samoj biblioteci kada se za to steknu uslovi. Kompjuteri sa pratećom opremom biće instalirani u našoj biblioteci a njih ćemo dobiti od biblioteke za slijepe iz Podgorice“ – istakla je Bajčeta.

Direktorica Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ Đina Bajčeta poziva sve naše sugrađane sa oštećenim čulom vida da dođu u biblioteku i pozajme neku audio knjigu. Usluge za njih su besplatne.

Izvor: rtpv

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.