Naslovna Najnovije vijesti Bafet za pet godina poklonio preko 14 milijardi dolara

Bafet za pet godina poklonio preko 14 milijardi dolara

0

Američki magazin Forbes istražio je ko su najveći donatori u SAD (većina ih djeluje na globalnom planu, neki i u BiH), uzimajući u obzir podatke za period 2014-2018.

Forbes napominje da su računali samo novac koji je došao do krajnjih korisnika, a ne onaj koji je obećan, prenosi BiznisInfo.

Američki magazin napravio je listu od 25 najvećih donatora, a evo koji su najveći, ujedno poznati i kod nas.

Warren Buffett

Najveći američki filantrop i donator je investitor Warren Buffett, koji je u 5 godina donirao čak 14,7 milijardi dolara. Njegovo ukupno trenutno bogatstvo je 90 milijardi dolara.

Ako bi se uzeli podaci od 2006. do danas, on je ukupno donirao 34 milijarde dolara kroz dionice svoje kompanije Berkshire Hathaway.

Najviše novca dao je “Fondaciji Bill & Melinda Gates”, koji su njegovi prijatelji. Fondacija se bavi borbom protiv siromaštva i poboljšanju zdravstva u zemljama u razvoju.

On takođe pomaže obrazovanje, socijalnu pravdu i ženska prava, kroz fondacije koje vode njegova djeca.

Bill i Melinda Gates

Drugi na listi najvećih donatora su Bill i Melinda Gates, koji su u pet godina donirali 9,9 milijardi dolara. Njihovo trenutno bogatstvo je 109,6 milijardi dolara.

Oni upravljaju najvećom svjetskom humanitarnom fondacijom koja ima 46,8 milijardi dolara u novcu i sredstvima pod upravljanjem.

Neprofitna fondacija fokusirana je na borbu protiv globalnog siromaštva, ekonomski razvoj, zdravstvo, edukaciju, i ukupno je donirala 50,1 milijardu dolara kroz grantove od svog osnivanja 1994.

George Soros

Treći najveći donator je George Soros, koji se orjentiše uglavnom na ekonomski razvoj i ljudska prava. On je u te svrhe potrošio 3,1 milijardu dolara u pet godina, a njegovo ukupno bogatstvo je 8,3 milijarde.

Mađar koji živi u SAD poznat je po svojoj Fondaciji otvoreno društvo koja je naročito prisutna u Istočnoj Evropi, a poznato je da podržava i brojne projekte u BiH.

Fondacija generalno podržava projekte poput borbe za glasačka prava, reforme pravosudnih sistema, medijske slobode i inicijative za ljudska prava.

Michael Bloomberg

Četvrti najveći američki donator je Michael Bloomberg koji se fokusira na klimatske promjene i zdravstvo, za šta je potrošio 3 milijarde dolara za pet godina.

Bivši gradonačelnik Njujorka i predsjednički kandidat naročito je zainteresovan za kontrolu oružja, javno zdravstvo i očuvanje životne sredine.

Njegova fondacija, Bloomberg Philanthropies, potrošila je više od milijardu dolara da suzbije korišćenje cigareta u posljednjoj deceniji.

Porodica Walton

Peti na listi najvećih donatora su članovi porodice Walton. Oni ulažu u edukaciju i očuvanje životne sredine, a za pet godina dali su 2,3 milijarde dolara. No, to je tek djelić nevjerovatne sume od 181,4 milijarde dolara koliko ima najbogatija porodica na svijetu.

Porodica Walton vlasnik je najvećeg svjetskog trovačkog lanca Walmart.

Dalje na listi slijede nama manje poznata imena: Jim & Marilyn Simons, Chuck Feeney, Hansjoerg Wyss, Pierre Omidyar, Gordon & Betty Moore…

Izvor: investitor.me