Naslovna Vijesti Društvo Snijeg pao, a seoski izvori bez kapi vode

Snijeg pao, a seoski izvori bez kapi vode

0

Stanovnici pljevaljske seoske mjesne zajednice Crljenice i pored toga što je snijeg pao i zima došla i dalje su prinuđeni da iz grada vodu za piće i osnovne potrebe dovoze u cisternama. Na području ove MZ ove godine sušni period dugo traje, pa su izvori i dalje bez kapi vode. Jedini način da se ona obezbijedi je da svako domaćinstvo kod lokalnih preduzeća kupi najmanje po cisternu vode. Cijena vode je različita, pa se jedna cisterna u gradskom „Vodovodu“ plaća oko trideset eura, a u preduzeću „Čistoća“ oko deset eura skuplje. Visina cijene zavisi od dužine puta od grada do korisnika. I ta cijena bila bi skuplja da lokalna uprava ne učestvuje sa pedeset odsto sredstava od ukupnog troška. Iz Mjesne zajednice Crljenice apeluju da se konačno krene u trajno rješavanje pitanja vodosnabdjevanja jer, kako ističu, sadašnje neprilike nikome ne idu na ruku. Naglašavaju da u njihovim selima na izvorima vode ima samo kada su obilnije padavine, a čim nastupi sušni period, izvori presahnu.

Poslednjih dana pao je snijeg u visini od oko osam centimetara. Nadamo se da će biti još padavina i da će biti i toplijih dana kako bi se bar topljenjem snijega pojačao dotok vode na izvorištima – kaže predsjednik MZ Crljenice Darko Gačević.

On podvlači da se konačno mora naći način da se riješi pitanje vodosnabdjevanja ove MZ, te da ne postoji bolji način nego da se uradi seoski vodovod koji bi bio priključen na gradski. Gačević kaže da na području ove MZ ne postoji kvalitetan izvor sa koga bi se sva sela mogla snabdjeti vodom.

Lokalna uprava trebala bi da finansira izradu projekta za vodovod. To je prvi korak, jer dok god nemamo projekat za rješenje problema ne možemo ni očekivati da će izgradnju vodovoda neko pomoći, u prvom redu mislim na Ministarstvo poljoprivrede – kaže Gačević.

Prema njegovim riječima, posebno su sada ugrožena domaćinstva koja imaju dosta stoke, jer je u tom slučaju potrošnja vode veća.

Dok ne riješimo pitanje vodosnabdjevanja, ne možemo se nadati da mladi, kojih u našoj zajednici ima dosta, ostanu da trajno žive na ovom prostoru. Bez vode nema normalnog života – podvlači Gačević i ističe da sela u ovoj mjesnoj zajednici imaju dovoljno vode kada su padavine obilne.

Najudaljenija sela Mjesne zajednice Crljenice udaljena su od gradskog jezgra do 20 kilometara, a pojedina su praktično na samom obodu grada. Najugroženija sela sa vodosnabdjevanjem su udaljena oko deset kilometara. Dio njih riješila su pitanje vodosnabdjevanja kroz vodovod Petrove česme, čiju je izgradnju su pomogli Ministarstvo poljoprivrede i Rudnik uglja.

U novembru i decembru isporučeno 69 cisterni vode

U Opštini Pljevlja kažu da su tokom novembra, usled sušnog perioda, zaposleni u gradskom „Vodovodu“, „Čistoći“ i Službi za zaštitu i spasavanje imali pune ruke posla, te da je slična situacija bila i u prvih deset dana decembra.

Tokom novembra izdali smo 60 potvrda za dopremanje vode u cisternama, a u decembru je izdato devet potvrda – kažu u lokalnoj upravi i pojašnjavaju da svaki mještanin koji želi da lokalna uprava učestvuje sa pedeset odsto sredstava, treba da se obrati u nadležni sekretarijat kako bi dobio potvrdu.

Izvvor: Dan