Naslovna Najnovije vijesti PANEL DISKUSIJA “AEROZAGAĐENJE U PLJEVLJIMA, ŽIVOTNA SREDINA I JAVNO ZDRAVLJE“

PANEL DISKUSIJA “AEROZAGAĐENJE U PLJEVLJIMA, ŽIVOTNA SREDINA I JAVNO ZDRAVLJE“

0

U prostorijama Američkog ugla u Pljevljima održana je panel diskusija na temu “Aerozagađenje u Pljevljima, životna sredina i javno zdravlje”.

Fond za aktivno građanstvo, uz podršku ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici, realizuje program “Za jači glas organizacija građanskog društva” čiji je cilj jačanje uloge građanskog društva u stvaranju uslova za demokratske promjene i razvoj u raznim društvenim oblastima.

Na temu “Aerozagađenje u Pljevljima, životna sredina i javno zdravlje” učesnici na panelu bili su Milorad Mitrović iz  NVO Ekološkog društva „Breznica“, Aleksandar Perović iz Ekološkog pokreta „Ozon“ i Dana Krezović ispred opštine Pljevlja.

“Osim tih PM10 čestica mi u vazduhu imamo i druge, veoma opasne hemijske elemente. Čitav spektar tih opasnih elemenata se nalazi u  vazduhu u Pljevljima i ja mislim da su Pljevlja jedini grad u kome se vazduh vidi” –kazao je Milorad Mitrović, NVO Ekološko društvo “Breznica”.

35 dana je dozvoljenih za prekoračenje vrijednosti PM10 čestica u toku jedne godine, a u 2018. godini Pljevlja su imala 129 takvih dana, 2017. taj je broj bio 181 dan, tako da dolazi do određenog pada, ali taj pad je beznačajan sve dok se ne bude sveo na dozvoljeni maskimum.

Organizatori panel diskusije su bili NVO Ekološko društvo “Breznica” i  Fond za aktivno građanstvo uz podršku Američke ambasade u Crnoj Gori.