Naslovna Vijesti Društvo Najveća zagađenost izmjerena u petak – Koncentracija PM10 čestica ...

Najveća zagađenost izmjerena u petak – Koncentracija PM10 čestica 652 mikrograma po metru kubnom

0

Mjerna stanica u Gagovića imanju prošle sedmice bilježila je velike oscilacije  zagađujućih lebdećih čestica u vazduha. Koncentraciju PM 10 čestica  kretala se od 10 do 652 mikrograma po metru kubnom. Samo u jednom danu te oscilacije su bile enormne. U  ponedeljak, 2, decembra u 11 sati izmjerena je satna koncentracija PM10 čestica od 448 mikrograma da bi u 23 sataistog dana bila 10 mikrograma po metru kubnom.

Najveće zagađenje  izmjereno je  u petak, 6. decembra u 20 sati kada je izmjereno 652 mikrograma po metru kubom. Prateći elektronske rezultate kvaliteta vazduha  na sajtu ,u petak I subotu vazduh je bio vrlo lošeg kvaliteta.


Vremenski uslovi su bitno uticali na veliku koncentracju  čestica u vazduhu, jer je bilo tiho vrijeme bez vjetra sa velikim procentom vlage.

U nedjelju u našem gradu, na izgled isti vremenski uslovi kao prethopdnih dana , niska oblačnost I magla tokom cijelog dana. Međutim, rezultati na mjernoj stanici u Gagovića imanju  nisu bili alarmanti. Bili su u dozvoljennim granicama ili minimalnim prekoračenjima. Koncentracija PM 10 čestica kretala se od 21 do 130 mikrograma po metro kubom a vidljivost je i dalje smanjena.

Indeks zagađenosti vazduha formira se na osnovu ispitivanja koncentracije šest glavnih zagađivača: PM-2,5 čestica, PM-10 čestica, ugljen-monoksida, sumpor-dioksida, azot-dioksida i ozona u nivou zemlje.