Naslovna Najnovije vijesti „3.decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom“

„3.decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom“

0

Povodom 3.decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom JU Centar za dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom Pljevlja organizuje brojne aktivnosti. Tema ove godine je: „Promovisanje učešća osoba sa invaliditetom i njihovog liderstva u preduzimanju aktivnosti iz razvojne agende 2030“.

JU Centar za dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom Pljevlja i NVU „Zračak Nade“ obilježavaju 3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Ovim povodom biće odrađene mnogobrojne aktivnosti i to u periodu od 2. do 6. Decembra.

Za 2.decembar planiran je prijem kod Predsjednika Opštine djece iz JU Centar za dnevni boravak Pljevlja i NVU „Zračak Nade“ , zatim Inkluzivna likovna radionica u prostorijama JU Centar za dnevni boravak Pljevlja. U radu likovne radionice će učestvovati pljevaljski slikari, djeca iz vrtića i osnovnih i srednjih škola, volonteri i djeca sa smetnjama u razvoju iz Centra za dnevni boravak  i Zračka Nade

Za kraj 2. decembra planirana je i Inkluzivna likovna radionica u prostorijama NVU „Zračak Nade“ u kojoj  će učestvovati djeca iz vrtića, volonteri i djeca sa smetnjama u razvoju iz Centra za dnevni boravak  i Zračka Nade.

3. decembar počeće Inkluzivnom likovnom radionicom u prostorijama JU Centar za dnevni boravak Pljevlja u kojoj učestvuju pljevaljski slikari, djeca iz vrtića i osnovnih i srednjih škola, volonteri i djeca sa smetnjama u razvoju iz Centra za dnevni boravak i Zračka Nade. Istog dana djeca iz NVU „Zračak Nade“ posjetiće OŠ „Salko Aljković“ PU Guke.

Trećeg dana obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom održaće se Inkluzivna likovna radionica u prostorijama JU Centar za dnevni boravak Pljevlja u čijem radu ponovo učestvuju pljevaljski slikari, djeca iz vrtića i osnovnih i srednjih škola, volonteri i djeca sa smetnjama u razvoju iz Centra za dnevni boravak i Zračka Nade. Kasnije istog dana, održava se i Muzička radionica – primjena elemenata muziko terapije i terapije igrom sa djecom iz Centra za dnevni boravak  i Zračka Nade.

Sledećeg dana slijedi – obilježavanje 5. decembra Međunarodnog dana volontera – prezentacija volontera Centra za dnevni boravak i NVU „Zračak Nade“ učenicima Gimnazije i SSŠ o značaju volontiranja.

Ovaj dan je rezervisan i kao Dan otvorenih vrata od periodu 07.30h-20.00h u JU Centar dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom Pljevlja i NVU „Zračak Nade“- što podrazumjeva druženje djece sa smetnjama u razvoju sa članovima lokalne zajednice.

Za isti dan planirana je i kulinarska radionica u prostorijama NVU „ Zračak Nade“ od 18:00h-20:00h;

U radu kulinarske radionice će učestvovati volonteri i djeca sa smetnjama u razvoju iz Centra za dnevni boravak  i Zračka Nade.

6. Decembra Dan otvorenih vrata od 07.30h-20.00h u JU Centar dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom Pljevlja i NVU „Zračak Nade“- koji podrazumijeva  druženje djece sa smetnjama u razvoju sa članovima lokalne zajednice,i na za kraj dana biće organizovana žurka za djecu i volontere .

Osnovni cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je poboljšanje kvaliteta života djece sa smetnjama u razvoju i osoba s invaliditetom  kroz podsticanje međusobne saradnje i stvaranje partnerstva između svih aktera društva, bolje razumijevanje  invaliditeta u široj društvenoj zajednici, te ostvarenja svih prava koje osobe s invaliditetom imaju, kao i njihove potpune uključenosti u društvenu sredinu u skladu sa svojim mogućnostima.

Od 1992. godine se obilježava Medjunarodni dan OSI 3. decembra.

Ovogodišnja tema je: „Promovisanje učešća osoba sa invaliditetom i njihovog liderstva u preduzimanju aktivnosti iz razvojne agende 2030“.

Tema se fokusira na osnaživanje djece sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom za inkluzivan, pravedan i održiv razvoj u skladu sa Agendom za održivi razvoj 2030 koja prepoznaje invalidnost kao sveobuhvatno pitanje koje će se razmatrati tokom sprovođenja 17 ciljeva održivog razvoja.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.