Naslovna Kultura ZAVIČAJNI MUZEJ U NOVIM PROSTORIJAMA

ZAVIČAJNI MUZEJ U NOVIM PROSTORIJAMA

0

U okviru otvaranja novih prostorija u Domu kulture,  Zavičajni muzej, u utorak 19. novembra u 19 sati  organizuje dvije izložbe.

Izložba „Municipijum S – prošlost,sadašnjst, budućnost“, ujedno ističe i ekonomsku snagu ovog antićkog grada koji se od I do IV vijeka razvijana na prostoru  savremenih Pljevalja. U novom izložbenom prosoru  prikazani su brojni predmeti koji su imali značaj u životu stanovnika grada – keramičke posude , skupocijeni perimjerci plastike, brojni luksuzno oblikovani predmeti od stakla.

Izložba „Iz Umjetničke  riznice Zavičajnog muzeja“, osim što govori o istorijskom kontinuiteu stvaralštva u Pljevljima javnostu pokazuje da Pljevlja baštine djela  autora koje su istorija umjetnosti i umjetnička kritika odavno svrstale među najveće velikane umjetnosti na našim prostorima. Mali broj gradova može se pohvaliti da na jednom mjestu baštini djela doajena umjetnosti kao što su Milo Milunović, Petar Lubarda, Ilija Šobajić, Mihailo Mišo Vukotić, Beta Vukanović, Zora Petrović, Behaudin Selmanović, Miloš Vušković, Branko Filipović Filo ili Aleksandar Aco Prijić.

Muzej, Pljevlja i Pljevljaci su ponosni na svoju bogatu kulturnu baštinu, koja daleko prevazilazi lokalne okvire. Dio veoma vrijedne kulturne baštine našeg grada, biće izložen u atraktivnom izložbenom ambijentu Doma kulture.

Iz  Zavičajnog muzeja uputili su poziv  svim građanima Pljevalja i prijateljima  Muzeja da  u utorak u 19 sati se pridruže na svečanom otvaranju novih prostorija Muzeja.


POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.