Naslovna Vijesti Društvo Za 16 mjeseci legalizovano 734 objekta, opštine traže još jedan krug legalizacije

Za 16 mjeseci legalizovano 734 objekta, opštine traže još jedan krug legalizacije

0

Po Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata dosad su legalizovana 734 nelegalno sagrađena objekta, a od 51.000 podnijetih zahtjeva obrađena su 33.144, saopštio je juče sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) Zoran Tomić.

Na konsultativnom saslušanju, koje je organizovao skupštinski Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje povodom primjene ovog zakona, ukazano je da je gotovo izvjesno kašnjenje s rokom donošenja Plana generalne regulacije, ali i da je moguće razmatranje novog roka za legalizaciju.

Sekretar MORT-a Zoran Tomić naveo je da je tokom devet mjeseci ove godine obavljeno 2.214 inspekcijskih pregleda, da su inspektori donijeli 234 rješenja o zabrani gradnje, 94 o rušenju i 154 o uklanjanju objekata privremenih objekata.

Naveo je da je u ovom periodu podnijeta 21 prekršajna i 50 krivičnih prijava, uglavnom zbog neprijavljivanja gradnje.

Tomić je rekao da je po osnovu donijetih rješenja o legalizaciji obračunato 2,12 miliona eura za komunalne naknade, a da je dosad naplaćeno 1,35 miliona.

On je rekao da će predložiti pojednostavljenje procedura za donošenje planskih dokumenta.

“Vjerovatno će biti predloženo produženje roka za 12 mjeseci za donošenje Plana generalne regulacije”, najavio je Tomić.

Poslanik Genci Nimanbegu smatra da po ovom zakonu nije zaživjela legalizacija objekata.

“Kada je donošen ovaj zakon, rečeno je da će se njime uvesti red u planiranju prostora i da će ministarstvo preuzimanjem inspekcija zaustaviti divlju gradnju. Učinak zakonau prvom dijelu je mali, dok je u drugom negativan”, ocijenio je Nimanbegu, smatrajući da je potrebno razmišljati o izmjenama zakona ili njegovom preispitivanju pred Ustavnim sudom.

Smatra da broj od oko 700 legalizovanih objekata, u situaciji kada je za legalizaciju prijavljeno oko 50.000, a kada nezvanične analize govore da ih ima i do 100.000, pokazuje da negdje postoji problem.

“Inspekcijski nadzor je uzrokovao aferu zbog koje je ministar podnio ostavku. Ono što je dovelo da imamo problem u planiranju prostora je nivo korupci je u ovom sektoru, koja prelazi snagu institucija, poslanika”, istakao je Nimanbegu, navodeći da se tužilaštvo i drugi sektori nijesu pokazali na ovom testu.

Nimanbegu je upozorio na blagu kaznenu politiku kada je riječ o sudskim presudama za divlje graditelje, a gdje su svi postupci rezultirali uslovnim osudama.

Predsjednik Inženjerske komore Srđan Laković rekao je na jučerašnjem saslušanju da traže uvođenje obaveznog stručnog osposobljavanja, polaganje stručnog ispita i da se Komori vrate ovlašćenja za izdavanje licenci.

Sanja Živković iz Zajednice opština Crne Gore kazala je da se zalažu da se otvori još jedan krug ponošenja zahtjeva za legalizaciju.

Marko Čanović iz MORT-a poručio je da je u u zabludi bio onaj ko je vjerovao da će se problem koji postoji 50 godina riješiti za godinu.

“Legalizovana 734 objekta su posledica onoga što je rađeno godinama unazad”, istakao je on.

Čanović je rekao da će nakon evidencije nelegalnih objekata s orto-foto snimka, razmatrati eventualno uvođenje novog roka za legalizaciju.

Predsjednik odbora Petar Ivanović ocijenio je da se parcijalno-interesno sagledavaju problemi, te da su se tokom diskusije najmanje bavili običnim građaninom ili investitorom.

izvor:Analitika

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.