Naslovna Najnovije vijesti Umjesto osam miliona, prihod možda 2,5

Umjesto osam miliona, prihod možda 2,5

0

Nakon decenija iscrpljivanja i mučenja građana, pljevaljske privrede i ekologije, uslijedila je praktično politička odluka, kao mjera kompromisa, ali opet na štetu Pljevalja, kaže Nikola Rovčanin

Vlada je sredinom oktobra na sjednici održanoj u Pljevljima usvojila odluka o ekološkoj naknadi. Iz opozicije tvrde da je predsjednik Opštine Igor Golubović bez pitanja odbornika SO odlučio da ona iznosi 1,7 odsto, umjesto 2017. godine predloženih 5 odsto ukupnog godišnjeg prihoda zagađivača. U takvim okolnostima od očekivanih osam miliona eura neće biti ništa. Prihodi od 2,5 do 3 miliona eura, koje je obećao premijer Duško Marković, su takođe pod znakom pitanja.

Za predstavnike opozicije iznos od 1,7 odsto je nizak, odnosno sve je urađeno kako bi se građani Pljevalja oštetili.

-Pitam predsjednika opštine Igora Golubovića koga je ovlastio da bez znanja lokalnog parlamenta smanji procenat sa 5 na 1,7. odsto. Prva odluka dostavljena je Vladi na usvajanje 6. aprila 2017. godine i sve do jula ove godine čekali su da dođe Golubović na mjesto predsjednika opštine, i potom zatražili dopunu odluke.

Sve je smišljeno urađeno da Golubović bez pitanja lokalnog parlamenta i bez bilo kakve priče prihvatio da taj procenat bude svega 1,7 odsto. Sada imamo situaciju da budemo protiv takve odluke i da nas iz DPS-a optuže da smo protiv razvoja Pljevalja, a da prikriju kakvi su oni Vladini poslušnici i kako na jedan neviđeno loš način rade protiv interesa našeg grada. Građani moraju da znaju da je po prvobitnoj odluci Elektroprivreda na godišnji promet, od oko 110 miliona eura, trebala da plaća pet miliona, a sada će plaćati oko milion i po. Rudnik uglja je trebao da plaća 2,5 miliona a „Šuplja stijena” oko milion eura. Sada će svi oni plaćati oko 2,5 miliona eura, a ostvaruju godišnji promet od oko 170 miliona eura- kaže odbornik Nove Milan Lekić i poziva predstavnike DPS-a da jasno saopšte zbog čega svjesno uništavaju Pljevlja.

I iz Demokratske Crne Gore kažu da je odluka o naplati ekološke naknade došla kasno i da je predviđeni iznos nizak.

– Nakon decenija iscrpljivanja i mučenja građana, pljevaljske privrede i ekologije, uslijedila je praktično politička odluka, kao mjera kompromisa, ali opet na štetu Pljevalja. Sa 10 miliona naknadu su sveli na očekivana dva miliona, a pitanje je koliko će konačno iznositi i do kada će trajati- smatra šef Odborničkog kluba Demokrata Nikola Rovčanin.

Iz Elektroprivrede kažu da su prihodi u ovoj kompaniji u jedinstvenoj cjelini, pa nijesu u mogućnosti da odgovore koliko prihoduje sama Termoelektrana.

– Prozvodnja električne energije iz TE „Pljevlja”, kao i ostalih proizvodnih objekata, sastavni je dio ukupnog energetskog bilansa koji se planira a koji usvaja Vlada Crne Gore – rečeno nam je iz Elektroprivrede.

Odluka o eko naknadi naći se 14. novembra pred odbornicima, kada će se čuti mišljenja i drugih odbornika ali i predstavnika izvršne vlasti.

Golubović sledi Vladine a ne interese Pljevalja
-Dakle, ovo je ujedno i predizborna odluka, koja može trajati onoliko koliko je trajao i Drugi blok Termoelektrane. DPS sada pokušava da sa mizernom naknadom rehabilituje zagađivače i njihovo decenijsko trovanje građana. Zašto odluka nije predložena u septembru 2016.godine nakon što je Zakon o životnoj sredini usvojen? Ko će to da plati građanima? Ko će da snosi odgovornost za hiljade prijevremenih smrti i hiljade oboljelih i raseljenih zbog direktnog uticaja zagađivača- kaže Nikola Rovčanin i pita predsjednika opštine zbog čega je prihvatio takvu odluku.

-Zašto Igor Golubović nije insistirao na 5 odsto naknade, već je olako odustao i prodao interes Pljevalja za mizernih 1,7 odsto? Ne treba Golubović da se rukovodi i prihvata procente Duška Markovića, već da štiti interese građana Pljevalja – smatra Rovčanin.

Izvor: DAN