Naslovna Vijesti Društvo Struja neće poskupiti

Struja neće poskupiti

0

Ministarka Ekonomije Dragica Sekulić kazala je da vjeruje da naredne godine neće doći do poskupljena električne energije.

– Sagledavajući stanje na berzi električne energije i stabilnost elektroenergetskog sistema Crne Gore ne očekijemo u narednoj godini promjenu cijena električne energije. Vjerujemo da će ona ostati na stabilnom nivou kao i u ovoj godini – kazala je Sekulić u emisiji Živa istina na RTCG.

Rekla je da i dalje vjeruje da može doći do gradnje drugog bloka termoelektrane Pljevlja.

– Drugog bloka na način kako je zamišljen neće biti, ali vjerujem da se može razgovarati o drugom bloku koji možda neće biti kapaciteta 250 MW, možda neće koristi lignit nego biomasu, ukoliko se stvore finansijski i drugi preduslovi – kazala je Sekulić i podsjetila da se EPCG, nakon što Škoda praha nije uspjela isfinansirati gradnju drugog bloka, odlučila na ekološku rekonstrukciju postojećeg.
– EPCG je napravila dobru tendersku dokumentaciju, voljeli bi da ugovor za ekološku rekonstrukciju potpišu do kraja godine i da radovi počnu naredne godine – rekla je Sekulić.
Navela je da dokumentacija za HE na Morači, stara 40 godina, nije privukla investitore, a da se radi na dokumentaciji za HE Komarnica.

– Očekujem da početkom naredne godine dobijemo prvi paket dokumentacije na osnovu koje bi se mogao raspisati tender ili tražiti partner za izgradnju HE Komarnice – rekla je Sekulić i istakla da je o korišćenju Bilećkog jezera ,,veoma teško komunicirati sa vlastima u BiH“, tako da će razgovarati i o šansama da pokrenu arbitražu.

Kazala je da se od gradnje sedam malih HE odustalo zbog nezadovoljstva lokalnog stanovništva i dodala da je Vlada pokrenula proceduru sporazumnog raskida ugovora, za koju se nada da će to biti prihvatljivo za investitore.

– Ako ne budu zadovoljni, odlučiće sud, a vještaci će utvrditi štetu investitora – rekla je Sekulić.
Istakla je da je podmorski kabl prema Italiji u probnom radu, kako bi dobio upotrebnu dozvolu i da su ostale neke sitne tehničke stvari da se završe. Ocijenila je da je uvođenje neradne nedjelje za trgovinu jedna od svijetlih tačaka u radu ove Vlade.
– Za sad nemamo informaciju, niti očekujemo da će biti otpuštanja radnika u trgovini, kao što ne očekujemo pad prihoda i profita – rekla je Sekulić.

Izvor:Pobjeda