Naslovna Kultura PROMOCIJA KNJIGE “ CRNA GORA U DOBA CRNOJEVIĆA“

PROMOCIJA KNJIGE “ CRNA GORA U DOBA CRNOJEVIĆA“

0

Autorskom večeri dr Božidara Šekularca, Biblioteka “Stevan Samardžić” započinje svoje učešće u Pljevaljskim novembarskim svečanostima. Biće predstavljena knjiga ,,Crna Gora u doba Crnojevića” za koju je Šekularac dobio Trinaestojulsku nagradu za 2019. godinu.

„Kao veoma važna ustanova kulture u našem gradu naša biblioteka je bila u obavezi da uzme učešća u organizovanju Novembarskih svečanosti. Prvo književno veče ćemo realizovati 5. novembra, kada ćemo predstaviti knjigu dr. Božidara Šekularca, koji je dobio Trinaestojulsku nagradu, a knjiga nosi naziv “ Crna Gora u doba Crnojevića“kazala je Đina Bajčeta, direktorica biblioteke „Stevan Samardžić“.

Nagrada predstavlja krunu višedecenijskog rada, napora, odricanja i  želje da se na neki  način doprinese kulturnom miljeu u Crnoj Gori a istovremeno je veliki podstrek za dalji rad.

Dr Božidar Šekularac je crnogorski filolog i istoričar.  Rođen je u Kurikućama kod Berana gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju.  Ruski jezik je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Magistrirao je na Filozofskom fakultetu u Zadru 1980. godine, a pet godina kasnije odbranio je doktorsku disertaciju: „Valorizacija i upotreba dukljansko-zetskih srednjovjekovnih povelja kao izvorne građe za istoriju crnogorskog naroda“, čime je stekao zvanje doktora humanističkih znanosti iz područja povijesnih znanosti.

Dr Božidar Šekularac je radnu karijeru započeo kao nastavnik u Rečanima, Odžacima, Mojkovcu, a 1982.godine izabran je za asistenta u Istorijskom institute Crne Gore, za srednjovjekovnu istoriju. U ovoj naučnoj instituciji je biran u sva naučna zvanja do naučnog savjetnika. Prof. dr Božidar Šekularac je obavljao dužnost direktora Zavoda za školstvo SR Crne Gore, direktora Istorijskog institute Univerziteta Crne Gore, a od 1998. godine je bio na dužnosti pomoćnika ministra prosvjete i nauke. Član je DANU

Važnija djela su mu Dukljansko-zetske povelje

Tragovi prošlosti Crne Gore – srednjovjekovni zapisi i natpisi VIII-XVI vijek,Crnogorski anali, Žitije Sv. Petra Cetinjskog, Crna Gora u doba Vojislavljevića, Crna Gora u doba Balšića   mnoga druga. 

Gost dr Šekularca biće Marjan Premović , najmlađi doktor istorijskih nauka u Crnoj Gori.

Saradnik je  u nastavi na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, nа predmetimа: Istorijа Bаlkаnа u srednjem vijeku I i II, Opštа istorijа srednjeg vijekа i Istorijа Vizаntije.