Naslovna Vijesti Društvo Povodom krize u DOO „Grijanje“ i DOO „Komunalne usluge“ USSCG pokreće peticiju...

Povodom krize u DOO „Grijanje“ i DOO „Komunalne usluge“ USSCG pokreće peticiju solidarnosti

0

Povodom krize u DOO „Grijanje“ i DOO „Komunalne usluge“ biće pokrenuta peticija solidarnosti koju će potpisati građani i članstvo svih crnogorskih sindikata, saopšteno je na konferenciji za medije Unije samostalnih sindikata Crne Gore povodom teške situacije u ovim kolektivima čij se osnivač Skuopština Opštine. Takođe najavljeno je obraćanje odborničkim klubovima u skupštini opštine Pljevlja i traženje podrške od njih. Razmatrani su koraci koje će preduzeti radnici pljevaljskih preduzeća “Grijanje” i “Komunalne usluge” kako bi se prevazišli aktuelni problemi u ovim preduzećima. Štrajk u ovim firmama biće samo kranje rješenja saopšteno je na kraju obraćanja medijima.

Generalni sekretar USSCG Srđa Keković naglasio je da je ovom veliki problem pogotovo zbog toga što se radi o preduzećima koja pružaju usluge od posebnog  značaja za sve građane i građanke Pljevalja.

– U tim preduzećima imamo situaciju da radnicima kasne zarade 10, odnosno 11 mjeseci i smatramo da je to neprihvatljivo, tim prije što se radi o kolegama koji moraju da štite svoju i egzistenciju svojih porodica, a sa druge strane radi se o preduzećima koje je osnovala opština Pljevlja. I dok imamo situaciju da kompletna administracija u toj opštini, koja takođe radi u interesu građana, ima redovna primanja, mi imamo situaciju da u tim preduzećima zarade kasne 10 i11 mjeseci – kazao je Keković

Miladin Sekulić, sindikalni povjerenik USSCG za Pljevlja predložio je da se za DOO „Grijanje“ i DOO „Komunalne usluge“ vrati subvencija koja je postojala u proteklom periodu. On je istakao da je Opština dužna da riješi probleme u ovim preduzećima.

Radnici “Grijanja” ostali su pri svom zahtjevu da im se isplaćuju dvije zarade mjesečno dok se ne izmiri sav dug prema njima.

Radnicima “Komunalnih usluga” zarada kasni 11 mjeseci. Iz Sindikata ovog preduzeća traže od opštine da se uključi u rješavanje problema i isplati radnicima dvije plate u ovom mjesecu i jednu pred novogodišnje i božićne praznike. Predsjednik Sindikalne organizacije DOO Komunalne usluge Vukadin Šljukić istakao je da je danas je 312 dana od kako kasni isplata ličnih dohodaka i da se još se ne zna kad će biti isplata. On je kazao i da finansije preduzeća opterećuju i naknade štete po tužbama građana za ujede pasa, a koje preduzeće isplaćuje solidarno sa Opštinom.

-U našem preduzeću zaposleno je 55 radnika, 55 porodica živi od tih plata. Shvatite u kakvoj smo situaciji kad 11 mjeseci nismo primili platu. Na inicijativu  USSCG pokrenuli smo postupak oko sastanka sa predsjednikom opštine na kojem su bili prisutni predstavnici Unije, direktori komunalnih preduzeća I predstavnici sindikata. Na sastanku je obećano da će RJ Parking I 10 radnika pripojiti Čistoći. Obećano je da će se naći mogućnost da se isplati jedan do dva lična dohotka, obećano je da će da se javni poziv radnicima koji se prijave za dobrovoljni prekid radnog odnosa biti isplaćene otpremnine. Od toga nije bilo ništa osim što je usvojeno da se Radna jedinica Parking sa pet radnika pripoji DOO „Čistoća“ . Iz ovog proizliazi da su naši osnivači potvrdili ono pravilo da sit gladnom ne vjeruje. Imali smo dogovor sa marketom “Franca” koji je bio na iznos od 100 eura, kasnije 50 i na kraju ni to. Svi ti računi su uredno odbijeni, a “Franci” nije uplaćeno ništa. Dug prema “Franci” je oko 30 000 eura istakao je Šljukić. i dodao da porezi i doprinosi nisu uplaćivani od juna 2016. godine, da na račun sindikalne organizacije poslednjih godinu dana nije uplaćivana članarina koja je uredno odbijana radnicima, kao ni jubilarne nagrade, naknade za prevoz, osiguranje.