Naslovna Kultura ODRŽANA PREDSTAVA“ GOSPODSKA KRV“

ODRŽANA PREDSTAVA“ GOSPODSKA KRV“

0

Sinoć je u Pljevljima na sceni Doma kulture Nikšićko pozorište izvelo predstavu „Gospodska krv“. Ova komedija je nastala daleke 1958 . godine, odigrana je samo nekoliko puta a zatim je bila zabranjena. I danas se pitamo da li je Gospodska krv zaista gospodska ili se i dalje radi samo o ljudima koji su gramzivi, pohlepni i spremni na sve zarad sopstvenog interesa.

Riječ je o komediji poznatog crnogorskog dramskog pisca i publiciste Marka Kavaje.

Komedija Marka Kavaje „Gospodska krv”  je ozbiljan stvaralački i izuzetno kreativni povod kako za reditelja tako i za glumački ansambl i teatar uopšte.

Režiju za predstavu, koja je “pisana u molijerevskom duhu”,  potpisuje Slobodan Marunović, dok su uloge povjerene Nikoli Vasiljeviću, Ani Vučković, Dušanu Kovačeviću, Jeleni Nenezić Rakočević, Jovanu Daboviću, Slavku Kaleziću i Stevanu Vukoviću. Za scenograiju je bio zadužen Aleksandar Saša Vukotić, kostimografkinja je Ljiljana Petrović, Ferid Karajica je zadužen za scenske pokrete, dok je Slobodan Kovačević autor muzike.

U žanrovskom smislu riječ je o eruditnoj komediji o nedostacima teško promjenljivog crnogorskog mentaliteta, o slabostima ljudskog roda, gramzivosti, pomodarstvu i licemjerju. Reditelj Slobodan Marunović, koji je nekada igrao u tom komadu, ističe da ima „molijerska” i del arte obilježja, da je tekst prepun intriga i da otvara slojevit korpus pitanja o današnjem društvu, baš kao i u vrijeme kada je nastala.

Nakon svega se postavlja pitanje, ko je gospodar svijeta u kojem živimo? Čovjek ili novac (materijalne vrijednosti). Gdje smo onda to mi krenuli i što sa onima koji vole poeziju, poštuju različitosti, žele mir i častan život.

Predstava je izvedena u okviru Novembarskih svečanosti.