Naslovna Vijesti Društvo JOŠ JEDAN EKOLOŠKI INCIDENT NA RIJECI ĆEHOTINI

JOŠ JEDAN EKOLOŠKI INCIDENT NA RIJECI ĆEHOTINI

0

Jutros je u mjestu Tatarovine bila Ćehotina kao mlijeko. Izvor zagadjenja je Mjedenicki potok koji dolazi od nekadasnjeg i sadasnjeg rudnika olova i cinka „Šuplja stijena“. Ovo nije prvi put da se dešava, i iz SRK Lipljen tvrde da je  u dijelu toka od ušća Mjedenicnog potoka Ćehotina zagađena i da je u tom dijelu desetkovan riblji fond, ali i stanje bentosa je katastrofalno.

Do ovih zaključaka su došli na osnovu stručnih analiza lica sa PMF-a iz Podgorice. Sumnja se da je uzrocnik Gradir Montenegro, jer zagađujuce materije dolaze Mjedenickim potokom, u koji završavaju njihove industrijske otpadne vode.

Proljetos i dok je bio veći vodostaj Ćehotine nije bilo problematicno, ali s opadanjem vodostaja preko ljeta došlo je do velikih problema, jer je koncentracija zagadjujucih materija ista a vodostaj uslovljava da li će biti ili ne štetnog dejstva po živi svijet rijeke. Nažalost ova godina je bila sušna i vodostaj Ćehotine je bio nezapamceno mali, što je dovelo prvo do pomora ribe od strane TE Pljevlja, ali i u ovom dijelu Ćehotine, koji je daleko od očiju javnosti i prosto je nemoguće da se proprati svaki dan. Ali sa sigurnošću i odgovornoscu izjavljujemo da je pomor bio tokom ljetnjeg perioda, jer ribe nema u tom dijelu sada, kao ni faune dna (bentosa). Obavjesteni su nadležni, a tražićemo i da se formira Komisija za procjenu štete.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.