Naslovna Vijesti Društvo Ekološki inspektor da utvrdi ko govori istinu

Ekološki inspektor da utvrdi ko govori istinu

1

Mogu i građani da pogriješe ali nema ni jednog razloga da moramo da vjerujemo predstavnicima Elektroprivrede da govore istinu, kaže Milorad Mitrović

Stanovnici naselja u neposrednoj blizini Termoelektrane Pljevlja tvrde da se povremeno iz neobjašnjivih razloga gase filteri na pomenutom objektu, iz Elektroprivrede Crne Gore takve tvrdnje negiraju, a ekolozi pozivaju ekološku inspekciju da utvrdi pravu istinu.

U nekoliko navrata stanovnici naselja Kalušići, Potrlica i Radosavac, „Danu” su dostavili video snimke i fotografije čime potkrepljuju svoje tvrdnje da tokom dana filterska postrojenja TA Pljevlja rade, ali da se sa prvim sumrakom gase. Od građana, koja su tražila da se njihova imena ne objavljuju, saznali smo da su oni obaviješteni da se filteri gase jer, navodno, prilikom njihovog rada u Termoelektrani nije moguće postići maksimalnu proizvodnju. Stanovnici pomenutih naselja kao glavni argument navode da tokom sunčanog dana praktično nije moguće uočiti dim na dimnjaku Termoelektrane, ali da se crn dim može vidjeti sa prvim sumrakom ili u noćnim satima. Ističu i da je poslednjih dana primjetno zagađenje vazduha u Pljevljima upravo iz razloga što se povremeno gase filteri Termoelektrane.

Na tvrdnje građana iz Elektroprivrede Crne Gore „Danu” je odgovoreno da filterska postrojenja na Termoelektrani nije moguće gasiti.

-Potpuno su netačni takvi navodi jer je uslov za rad TE takav da mora raditi filtersko postrojenje. Dakle, bez njega, tj. rada filterskog postrojenje ne može ni raditi elektrana – odgovoreno je iz EPCG na naše pitanje gase li se iz nekog razloga filterska postrojenja u Termoelektrani.

Predstavnici Ekološkog društva „Breznica”, kojima su takođe građani dostavili svoje žalbe, kao i video materijale i fotografije, kažu da bi nedoumicu trebala da razjasni ekološka inspekcija.

-Mogu i građani da pogriješe ali nema ni jednog razloga da moramo da vjerujemo predstavnicima Elektroprivrede da govore istinu. Znači, građani sumnjaju i slobodno se može reći da su sumnje iz više razloga osnovane. Jedan od razloga za sumnju je i to što iz Elektroprivrede tvrde da elektrana ne može da radi ukoliko ne rade filterska postrojenja a svi u Pljevljima znamo da prilikom potpale kotla Termoelektrane sagorijeva se i preko 100 tona mazuta i tom prilikom filterska postrojenja ne rade – kaže izvršni direktor ED „Breznica” Milorad Mitrović koji milsi da čitavu priču treba da provjeri ekološki inspektor.

– Ukoliko bi se ispostavile kao tačne tvrdnje građana da se gase filterska postrojenja to bi bio neviđeni skandal – tvrdi Mitrović.

Mitrović: EPCG se na riječ ne može vjerovati


-Elektroprivreda je tokom minulog ljeta, prilikom velikog pomora ribe u Ćehotini izgubila pravo da joj se vjeruje na riječ. Sjetimo se da su tom prilikom iz ove kompanije tvrdili da nijesu odgovorni za pomor, pa potom da je neko izvršio diverziju, a onda se ispostavilo da je sve to neistina- kaže Milorad Mitrović i dodaje da je za proteklih 30 godina mnogo puta Termoelektrana počinila prestup.

-Najveća je nevolja što su odgovorna lica na štetu životne sredine svjesno činili prestupe, ali su zato izgubili svaki kredibilitet da im se može vjerovati – podvlači Mitrović.

Izvor: DAN

1 KOMENTAR

  1. Mitroviću pa valjda je i tebi kao i građanima Pljevalja jasno da mi nemamo Ekološkog inspektora, očigledno se sve svodi na onu priču o šporetu smederevcu koji je za sve kriv.

Comments are closed.