Naslovna Vijesti Društvo Crna Gora – zaboravljeno podneblje ljekovitog bilja

Crna Gora – zaboravljeno podneblje ljekovitog bilja

0

Malo ko zna podatak da je prva plantaža ljekovitog bilja u Evropi bila u Crnoj Gori, 1903. godine

Zarađivali od izvoza žalfije

Malo je poznato da praksa travarstva i prodaje proizvoda od ljekovitog bilja na ovim prostorima datira još od 14. vijeka i da je samo od izvoza žalfije (pelina, kadulje) u SAD država svojevremeno zarađivala 15 miliona dolara godišnje.

Malo ko zna podatak da je prva plantaža ljekovitog bilja u Evropi bila u Crnoj Gori, 1903. godine, na kojoj su Francuzi plantažirali buhač, biljku koja ima u sebi prirodne insekticide. Međutim, ratovi i naše tradicionalno neshvatanje onoga što imamo je dovelo do toga da su Francuzi iskoristili te plantaže, nabavili sjeme i plantažiraju buhač u Keniji.

Skoro da niko ne zna da je najvažniji izvozni artikal početkom 20. vijeka u Crnoj Gori bio ruj, biljka koja se koristi za štavljenje i bojenje kože. Industrija je izmislila zamjenu, međutim, ta zamjena koja je na bazi nafte izaziva alergiju, tako da se danas ruj ponovo vraća.

Prirodu smo zamijenili hemijom

Bez obzira na to što imamo sve preduslove i što smo vjerovatno od đedova i baba slušali mnogo o svojstvima ljekovitog bilja, nemamo mnogo povjerenja u čajeve kao preventivu.

Na zapadu se mnogo ulaže u preventivu i u svakom mogućem slučaju se sintetski lijek zamijeni biljnim i prirodnim preparatom. Na istoku je zdravstveni sistem stavio u potpuno ravnopravan položaj klasičnu i alternativnu medicinu.

 Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije preparate na bazi ljekovitog bilja koristi 80% svjetskog stanovništva.

U Crnoj Gori, prema iskustvima specijalista za ljekovito bilje, kada preporučite najjednostavniji čaj, postavljaju se pitanja sa velikim nepovjerenjem. Ako još odgovor nije isti kao ono što se pročita preko interneta – bezuspješno je angažovanje stručne osobe.

izvor:Vijesti

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.