Naslovna Vijesti Društvo Budžet za zdravstvo 281,5 milion u 2020, plate veće devet odsto od...

Budžet za zdravstvo 281,5 milion u 2020, plate veće devet odsto od januara

0

Budžet za zdravstveni sistem za sljedeću godinu iznosiće 281,5 miliona eura, što je za 34 miliona ili 13,8 odsto više u odnosu na ovogodišnji.

Budžetom za narednu godinu predviđeno je povećanje plata zdravstvenim radnicima za devet odsto u 2020. i dodatnih tri odsto u 2021. Identično povećanje zarada dogovoreno je i za zaposlene u prosvjeti.

Predviđeni budžet za zdravstvo za 2020. trebalo bi da obezbijedi kontinuitet i kvalitet pružanja zdravstvene zaštite kroz ulaganja u lijekove, opremu, rekonstrukciju i adaptaciju radnih prostora.

Budžet za narednu godinu ima i razvojnu komponentu jer su planirana sredstva za kapitalne izdatke, kao i za sprovođenje nacionalnih preventivnih programa za rano otkrivanje i liječenje raka.

Budžetom za sljedeću godinu finansiraće se i poseban program za angažovanje medicinskih stručnjaka van Crne Gore.

U odnosu na ovogodišnji budžet, dodatnih milion eura namijenjeno je za prevenciju obolijevanja i unapređenje zdravlja stanovništva, kao i za nastavak kontinuirane medicinske edukacije.

Dodatnih dva miliona eura opredijeljeno je za liječenje van sistema javnog zdravstva, kao i za zdravstvene ustanove sa kojima Fond za zdravstveno osiguranje u Crnoj Gori ima potpisan ugovor.

Za medicinsko-tehnička pomagala opredijeljeno je 800.000 eura više nego ove godine. Dodatnih milion i po eura izdvojeno je za pomoć rješavanju stambenih pitanja za ljekare i zaposlene u zdravstvenom sistemu

izvor: antena M