Naslovna Kultura Sjutra veče promocija knjige „Zlatni čovjek“ Janka Jelića

Sjutra veče promocija knjige „Zlatni čovjek“ Janka Jelića

0

Јанко Јелић  је рођен 1979. године у Шавнику. Дипломирао је на Филозофском факултету у Никшићу на Одсјеку за српски језик и књижевност са темом Босна у дјелу Петра Кочића. Магистрирао је на теми: Дијалектизми у дјелу Мира Вуксановића. Пише поезију, прозу, драме и есеје. 

Издавачка кућа Чвор из Београда организује промоцију  књиге Јанка Јелића „Златни човјек“ – приче испред сеоске продавнице  у четвртак, 10. октобра у 19 часова у сали хотела ,,Пљевља“. О Јелићевој књизи говориће пјесник и афористичар  проф. Миленко Миро Шарац, проф. Милан Кнежевић, а у име издавача обратиће се Дејан Павловић. Дијелове из књиге читаће аутор. 

Збирка приповиједака Златни човјек – приче испред сеоске продавнице  објављена је 2017. године у издању Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, која је  добитник награде Радоје Домановић за најбољу књигу сатире објављену на српском језику у 2017. години. Јанко Јелић је члан Матице српске, Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори и Удружења књижевника Црне Горе.

U recenziji romana prof. dr Jelica Stojanović je navela da Jelićeve priče, kako nam pripovjedač saopštava, nastaju „od duga vremena”, a gdje vrijeme može biti duže, a istovremeno i kraće, nego ispred seoske prodavnice.

– Dugo vrijeme prestaje da bude (dugo) kada se ispuni pričom. Vrijeme postaje priča. Priča uzima vrijeme, uzima iz vremena, iz života, iz dana, iz laži, obmana, prevara, iz nedostižne radosti, a ipak radosti, iz sna, uzima svoj danak da bi sve imalo oblik, sadržaj, da bi i isprazno dobilo prizivanje i priznanje, potvrdu u cjelini i ljepoti priče, navela je između ostalog prof. dr Stojanović.

Izvor: RTPV