Naslovna Kultura Otvorena humanitarna izložba Vladana Vučkovića pod nazivom “Sačuvati od zaborava”

Otvorena humanitarna izložba Vladana Vučkovića pod nazivom “Sačuvati od zaborava”

0

U Centralnom izložbenom prostoru Doma kulture otvorena je izložba radova Vladana Vučkovića pod nazivom “ Sačuvati od zaborava”.

Rotari klub Pljevlja u saradnji sa JU Galerija “Vitomir Srbljanović” organizovao je humanitarnu izložbu čija je tema bila prikaz starih pljevaljskih kuća, način njihove gradnje i duh zaboravljenog vremena.

Kupovinom kataloga izložbe po proizvoljnoj cijeni sredstva su se prikupljala za Muzičku školu u Pljevljima.

Pljevljak Vladan Vučković više od decenije izrađuje minijaturne kuće po uzoru na građevine, koje su nekada krasile ili još krase Pljevlja. Tako od zaborava čuva staru pljevaljsku arhitekturu.

Njegovi radovi predstavljaju vjerne kopije kuća Selmanovića, Vajzovića, Milićevića i drugih uglednih porodica pljevaljskog kraja.

Naoružan strpljenjem, voljom i toplinom svog djetinjstva i umjetničkim darom, Vučković je poveo borbu za spas i opstanak svih porušenih kuća. Oživio je njihova lica, skamenio je pokušaj maltera da padne u ponor obasipanja i nestajanja.

“Estetska, ili bliže likovna, dimenzija objekata koji su poslužili kao predložak za Vučkovićevu obradu upućuje na njegove ne samo likovne ambicije, već i istančan ukus, likovni rafinman i ugao gledanja ovog svijeta koji ni u kom slučaju nije crno – bijel, već pogled čovjeka sa stavom, sa stilom, sa ciljem i smislom” – kazao je slikar Željko Čabarkapa.

Vučković je svoje radove izlagao u okviru Novembarskih kulturnih svečanosti, sa ostalim pljevaljskim slikarima. Želja mu je bila da organizuje i samostalnu izložbu.

“Kad čovjek decenijama kasnije počne da lista stare albume, prebira po sjećanjima i analizira napisano, veoma često na samom početku nam se čini da ne poznajemo ono što smo proživjeli, pored čega smo rasli, kao da neke stvari nikada nijesu ni postojale, a što je najgore, miješaju nam se svjetlost, boje i likovi. A onda iznenada, sve se razbistri i shvatimo da svaki put odlazak, čin, riječ, misao, nije ništa drugo do neprestano vraćanje kući, u svoj dom, u svoj zavičaj, u svoje prirodno stanište” – kazao je Igor Golubović, predsjednik Opštine, prilikom otvaranja izložbe.

Zahvalnice za organizaciju ove izložbe uputio je i sam autor, Vladan Vučković.

Izložba se može pogledati do 14. oktobra a u vremenskom intervalu od 9 do 21 čas.