Naslovna Najnovije vijesti ОПШТИНА ЈЕ ПРЕД БАНКРОТОМ

ОПШТИНА ЈЕ ПРЕД БАНКРОТОМ

0

На дневном реду јучерашње Скупштине општине једна од тачака дневног реда био је извјештај о извршењу буџета за период 01.01.2019. – 30.06.2019. односно шестомјесечни извјештај. Одборник Нове српске демократије – Милан Мијо Лекић дискутовао је на следећи начин:

Поставља се питање – што се овај извјештај подноси Скупштини за првих 6 мјесеци и што је законодавац обавезао локалну управу? Као што се ништа не дешава случајно тако ни овај шестомјесечни извјештај није случајан. Његова сврха је да видимо гдје смо, јесмо ли у децембру добро планирали, да ли нам је буџет реалан, да ли нам је буџет уравнотежен. Ако није, као што и није (29% извршење буџета за 6 мјесеци), не вјерујем да има неко да може рећи да јесте, онда се зна шта нам је радити и врши се ребаланс (уравнотежење) до 31.октобра текуће године, то нам је законодавац рекао.

Очигледно Ви немате намјеру да извршите ребаланс буџета зато што сте свјесни да би тиме признали да сте свјесно превидјели неке приходе у децембру мјесецу 2018.године (када је овај буџет усвојен), за које сте знали да их не можете остварити. Ако је само 29% извршење плана буџета за првих 6 мјесеци а ако се узме у обзир чињеница да је доспјели дуг на дан 30.06.2019.године 8 599 724 еура, ако се узму у обзир и укупна дуговања наше општине, да су 16 915 373 еура онда није тешко закључити да је финансијско стање у нашој општини катастрофално и да је општина пред банкротом.

Не желите зато што немате неке нове приходе, не желите да смањите расходе и, коначно, не желите да признате да смо ми из опозиције  приликом усвајања буџета говорили да је буџет претенциозан, нереалан, неуравнотежен и да смо били у праву.

С обзиром на то да се општина финансира из:                     

  • Сопствених прихода;
  • Законом уступљених прихода;
  • Из Егализационог фонда;
  • Буџета државе

Анализом извршења сопствених прихода, Законом уступљених прихода, прихода из егализационог фонда и буџета државе, понаособ, није тешко закључити да су приходи законом уступљени а то је, порез на доходак физичких лица  и концесионе и друге накнаде по основу коришћења природних добара, за нашу општину веома битан, зато што се на простору наше општине налази преко 50% природних добара Црне Горе.

Законом о финансирању локалне управе за нашу општину предвиђено је да 50% пореза на доходак физичких лица припада општини, што је добро, али касно! Касно зато што  закон је у примјени када су Пљевља остала, због лоповских приватизација, без 6000 радних мјеста, зато што и данас пљеваљски Подгоричани а и Пљевљаци будући Подгоричани спроводе рационализацију  радних мјеста да би направили што већи профит.

 По Закону о концесијама 70% концесионих накнада од природних добара које се налазе на територији наше општине,  припада општини, и то је добро.

Добро би било да нису тајкуни из власти у име концедента  и браћа, кумови, пријатељи тајкуни, блиски тајкунима из власти у име концесионара закључили штетне уговоре и по државу и по општину.

Приликом додјеле концесија на пљеваљске шуме, и поред чињенице да је пљеваљска компанија „Company Pljevlja“ која је била формирана од 9 мањих компанија  које су се све бавиле дрвопрерадом, понудила 21,6 евра по метру кубном за четинар и 7 евра по метру кубном за лишћар а „Вектра Јакић“ понудила 13,5 евра по метру кубном за четинар и 6 евра по метру кубном за лишћар.

Концесије на пљеваљске шуме на 30 година припале су „Вектри Јакић“, која је заробила пљеваљске шуме, која не исплаћује концесиону накнаду, која запошљава пензионере умјесто младе људе да би избјегла плаћање  пореза и приреза на доходак физичких лица, која умјесто експлоатације крчи пљеваљске шуме, која уништава локалне и некатегорисане путеве.

Приликом додјеле концесија на експлоатацију руде олова и цинка у руднику бивша „Шупља стијена“  концесијом је обухваћена само руда олова и цинка  а занемарене концесије на злато и бакар од којих „Градир Монтенегро“  за злато на годишњем нивоу убира приход преко 5,5 милиона долара а за бакар преко 5 милиона.

Зато ћемо ми, поштовани грађани, када ви својим гласовима смијените ову лоповску власт преиспитати све концесионе уговоре и оне који буду закључени на штету државе и општине поништити.

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА НОВЕ СРПСКЕ ДЕМОКРАТИЈЕ ПЉЕВЉА