Naslovna Kultura Njemački režiser snima film o NP Durmitor

Njemački režiser snima film o NP Durmitor

0

Zahvaljujući kontaktima Nacionalnih parkova Crne Gore sa Nacionalnim parkom Švarcvald, filmski stvaralac i fotograf iz SR Njemačke, Simon Štreker, sa saradnicima je u radnoj posjeti Nacionalnom parku Durmitor. Četvoročlana filmska ekipa iz Njemačke dvije nedjelje snima kadrove sa naljepših lokaliteta ovog jedinstvenog prostora koji je prepoznat po svojim brojnim prirodnim vrijednostima, a posebno kao UNESKO-vo zaštićeno područje.

“Nacionalni parkovi Crne Gore, nakon veoma uspješne turističke sezone, brižljivo planiraju promotivne aktivnosti crnogorskih nacionalnih parkova, kao i sajamske nastupe na najznačajnim emitivnim tržištima, među kojima se posebno izdvaja Njemačka. Zbog toga smo i uspostavili saradnju sa njemačkim režiserom koji je, između ostalog, prošle godine snimio dokumentarni film o NP Švarcvald, a ovih dana upravo svojom kamerom bilježi ljepotu i vrijednosti našeg NP Durmitor,“ kazao je direktor JPNPCG Elvir Klica.

“Promotivno-dokumentarni film o NP Durmitor biće premijerno prikazan pred međunarodnom javnošću na Sajmu turizma u Štutgartu u januaru sljedeće godine,“ kazao je CIM ekspert u JPNPCG, Tomas Vorštajn.

JPNPCG će, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i NTO CG, imati priliku da predstavi turističku ponudu svih pet nacionalnih parkova zasnovanu na aktivnom odmoru u prirodi na ovom značajnom promotivnom događaju, u okviru kojeg će Crna Gora biti zemlja partner.

“Vjerujemo da će prirodne vrijednosti našeg NP Durmitor biti jedan od ključnih podsticaja međunarodnim turistima da naredne ljetnje turističke sezone posjete Crnu Goru i upoznaju njene nacionalne parkove,“ dodao je Klica.

Sajam CMT Stuttgart je najveći svjetski sajam turizma za široku publiku koji svake godine posjeti oko 250.000 ljudi. Osim glavnog sajma turizma, takođe ima i posebne sajamske programe o prirodi i turizmu na otvorenom, poput planinarenja i biciklizma, golfa i jahti, kampova i mobilnih kućica.

Njemački režiser Štreker autor je više dokumentarnih filmova o prirodi među kojima i najnovijeg o njemačkom Nacionalnom parku Švarcvald (Schwarzwald). Trenutno radi na nekoliko evropskih projekata, među kojima je i snimanje filma o NP Durmitor u Crnoj Gori.

Filmska ekipa iz Njemačke zahvalila se Nacionalnim parkovima Crne Gore i NP Durmitor na logističkoj i organizacijskoj podršci. Režiser Štreker najviše je zadivljen ljepotom i prirodom Nacionalnog parka Durmitor, kao i drugih dijelova Crne Gore.

Obećao je da će se vratiti sa svojom producentskom kućom kako bi snimio dokumentarni film i o ostalim nacionalnim parkovima Crne Gore.

Izvor:CdM