Naslovna Vijesti Društvo Na transplataciju organa čeka 13 djece

Na transplataciju organa čeka 13 djece

0

Presađivanje organa umrlih davalaca produžiće i poboljšati kvalitet života osobama kojima je to jedini način liječenja, saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović u parlamentu. Tokom sjednice je saopšteno da u Crnoj Gori na transplataciju organa čeka trinaestoro djece i 35 odraslih osoba.

On je rekao da transplatacija znači vraćanje u normalan život i da se na taj način u svijetu godišnje spasi više od deset hiljada života.

„Transplatacija znači da kad se ugasi jedan život ne mora da se gasi zauvijek. On može drugom omogućiti da normalano živi“, rekao je Duković i dodao da se sve zemlje suočavaju sa problemom trensplatacije i da svijest društva o tome nije na zadovoljavajućem nivou.

On je sve poslanike pozvao da podrže zakon i promovišu značaj transplatacije kao jedinog načina liječenja koji je nekima preostao.

Poslanica Demokratskog fronta Ljiljana Đurašković kazala je da problem predstavlja nepovjerenje građana u kompletan društveni sistem i sve institucije.

„U Crnoj Gori ne postoje tajni podaci, sve se zna. Građani nemaju povjerenja da će registar donora, koji vodi Ministarstvo zdravlja, biti tajan iako postoje šifrovani podaci, da će se ispoštovati lista čekanja i da će prioritet imati „ko da više““, navela je Đurašković.

Prema njenim riječima, potrebno je napraviti veliku medijsku kampanju kojom bi uvijerili građane u ispravnost zakona i podići svijest o značaju čina donorstva.

„Vratite povjerenje građana u zdravstveni sistem pa ćete vidjeti koliko će biti potpisanih donorskih kartica ne kao do sada situacija da od 47 situacija moždane smrti samo dvije porodice daju saglasnost za uzimanje organa“, dodala je Đurašković.

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković rekla je da svako ima pravo da odluči šta će da radi sa svojim tijelom i da će ona potpisati donorsku karticu.

Ona je kazala da je važno da se pokrene intenzivna kampanja u medijima gdje će građanima približila ova materija kako bi bili sigurni da neće biti zloupotreba.

„Time pomažemo sebi, ali i drugima. I mi možemo biti potencijalni primaoci organa a ne samo donori“, dodala je Vuksanović.

izvor:rtcg.me