Naslovna Vijesti Društvo Kvalitet sirovog mlijeka

Kvalitet sirovog mlijeka

0

Komponenta unapređenje sistema za kontrolu zdravlja vimena i kvaliteta sirovog mlijeka, u projektu Podrška veterinarskom sektoru, predstavljena je danas pljevaljskim farmerima. Istraživanja su pokazala da kvalitet sirovog mlijeka nije na zadovoljavajućem nivou, ali su predložene mjere za saradnju sa mljekarima.

Četvrta komponenta  projekta Podrška veterinarskom sektoru u Crnoj Gori  odnosi se na sektor mljekarstva, to jeste unapređenje sistema za kontrolu zdravlja vimena i kvaliteta sirovog mlijeka. U ovom dijelu urađeno je više aktivnosti a  to su:Procjena stanja zdravlja vimena i sektora za proizvodnju sirovog mlijeka; Sprovođenje akcionog plana za unapređenje zdravlja vimena, kvaliteta sirovog mlijeka i higijenskih zahtjeva;Procjena postojećih kapaciteta za kontrolu sirovog mlijeka; Organizovanje obuka za proizvođače mlijeka, lica koja vrše uzorkovanje, kontrola i nadzor cjelokupne mliječne industrije i Procjena dalje potrebe za unapređenje sektora mljekarstva.

Rad na ovoj komponenti  povjeren je vođi tima Robertu Bambaueru, ekspertu Antoniju Barberiju, kao i mlađem ekspertu Goranu Filipoviću. Vođa tima je u početnoj fazi projekta posjetio više mljekara kako bi procijenio stanje u sektoru mljekarstva. Na osnovu dobijenih podataka napravljena je Studija procjene stanja zdravlja vimena i kvaliteta sirovog mlijeka na odabranim farmama u Crnoj Gori, I u utorak 22. Oktobra predstavljen je pljevaljskim farmerima.

“Danas smo sa vama, iz razloga zato što želimo da vam predstavimo rezultate ovog istraživanja, odnosno, ispitivanje kvaliteta sirovog mlijeka. U okviru ove studije koju smo izvršili u Crnoj Gori uključili smo gotovo 3 400 farmi i od ovog ukupnog broja primili smo uzorke mlijeka od tačno 100 farmi. Međutim, tih 100 farmi su reprezentativni uzorak za ovih 3 400, što znači da su rezultati koje smo mi dobili dovoljno reprezentativni za cjelokupnu situaciju u Crnoj Gori”- kazao je Robert Bambauer, lider projekta.

Rezulti su pokazali da je u 50 % uzoraka mlijeka sa oko 95 farmi, izolovana  bakterija stafilo-cocus, koja nije dobra za ljudsko zdravlje. Eksperti će posavjetovati farmere kako da se dalje ponašaju, jer su zakonski odgovorni za kvalitet proizvoda koji stavljaju u promet.

Projekat Podrška veterinarskom sektoru u Crnoj Gori podržava delegacija EU a finansira se IPA sredstvima. Glavni cilj projekta je unaprediti zaštitu zdravlja ljudi i životinja i bezbijednost hrane u Crnoj Gori i postići dalju usaglašenost sa EU standardima u ovoj oblasti.

Izvor: RTPV

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.