Naslovna Kultura DANI SVETE PETKE POČELI PROMOCIJOM KNJIGE “ZLATNI ČOVJEK”

DANI SVETE PETKE POČELI PROMOCIJOM KNJIGE “ZLATNI ČOVJEK”

0

Izdavačka kuća “Čvor” organizovala je promociju knjige Janka Jelića “Zlatni čovjek – priče ispred seoske prodavnice”. 

O knjizi su govorili pjesnik i aforističar profesor Milenko Šarac i profesor Milan Knežević.

Satira kao književna forma predstavlja svojevrsno ukrštanje umjetnosti i politike, govoreći o knjizi Janka Jelića, kazao je professor Milenko Šarac.

“Prije skoro dvije hiljade godina rimski pjesnik i satiričar Decim Junije Juvenal je rekao jednu veliku istinu koja je važila za to doba “teško je ne pisati satiru”. Izgleda da ta vremena satiri podobna, dakle, vremena servilnosti, samohvalisanja, dvoličnosti, bezkičmenjaštva i pomodarstva, traju i danas i ovde. Sigurno da je u izazovu satiričnog vremena našao pravi odgovor i Janko Jelić u svojoj knjizi “Zlatni čovjek-priče ispred seoske prodavnice”- kazao je prof. Milenko Šarac.

Šarac kaže da Jelić nastavlja blistavu tradiciju srpske satire.

Zašto knjigu Janka Jelića preporučiti za čitanje pojasnio je profesor Milan Knežević.

“Satirična književnost je jedna izuzetno ozbiljna rabota. Smijeh tu dođe kao đinđuve na seoskoj mladi. Nećemo mnogo popraviti, ali svakako mogu oduzeti od pravog utiska. Uostalom, između smijeha i suza granica i nije sasvim jasna, ako je uopšte i ima. Ne slažem se sa onima koji koriste termin prava satirična književnost. Nema prave ni krive, postoji samo satirična književnost i ostalo. Ostalo je ono što  pokušava da se nasloni na satiru ali samo jednom stranom priče, jednom stranom medalje, naravno, onom smiješnom, a to tako ne ide. Zar treba podsjećati “Čašu meda još niko ne popi”– kazao je prof. Milan Knežević.

Knežević je ocjenio  knjigu Zlatni čovjek kao odličnu satiričnu prozu.

“Odlična, zato što je zanatski izbrušena do kristalno čiste satirične forme u kojoj se uobičajeni književni postupci i tehnike koriste vješto i na način koji ne sprječava da se stigne do konačnog cilja svake priče i pričanja. Zamamne melodije glasova i riječi koja zavodi i ne ostavlja prostora ravnodušju” – dodaje Knežević.

U ime izdavačke kuće Čvor govorio je Dejan Pavlović, a odlomke iz knjige govorio je autor. 

Književnom večeri i promocijom knjige Zlatni čovjek  počela je manifestacija Dani svete Petke.

U okviru manifestacije održaće se više književnih večeri, Svečana akademija 27. oktobra kojom se obilježava i 800 godina autokefalnosti SPC.