Naslovna Vijesti Društvo Breznica presušila

Breznica presušila

0

Miholjsko ljeto mnoge je obradovalo, ali dugotrajna jesenja suša uzima danak… U poslednja dva mjeseca u pljevaljskom kraju gotovo da nije bilo kiše, što je uslovilo pad vodostaja rijeka…

Rijeka Breznica je praktično presušila. Posebno je situacija teška u gornjem toku rijeke gdje je korito ostalo bez vode.

-Rijeka Breznica je na ekološkom minimumu. Neophodno je što prije obustaviti korišćenje vode sa izvorišta od strane gradskog „Vodovoda”, jer bi se na taj način zaustavilo uništenje ribljeg fonda, navodi se u saopštenju nevladine organizacije „Zelena akcija”.

Iz pomenute nevladine organizacije poručuju da se voda sa ovog izvorišta ne može koristiti za vodosnabdijevanje grada, budući da je već nema dovoljno. Nastavak korišćenja vode bi značio uništenje rijeke.

-U doljem dijelu toka Breznica prolazi kroz gradsku zonu i u nju se sliva kanalizacija iz brojnih odvoda. Znači, ako nema dotoka vode sa izvorišta, praktično se u koritu rijeke nalaze samo otpadne vode što je veoma opasno, navodi se u saopštenju nevladine organizacije „Zelena akcija” i ističe da je neophodno što prije preduzeti mjere na zaštiti rijeke.

Još krajem avgusta je iz pljevaljskog „Vodovoda” upućen poziv građanima da štede vodu, odnosno upozorenje da postoji mogućnost da dođe do restrikcija u vodosnabdijevanju grada. Iz pomenutog preduzeća su saopštili da iz dana u dan opada dotok vode sa izvorišta. Jedno od izvorišta je i izvorište „Breznice”.

Izvor:Dan

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.