Naslovna Vijesti Društvo U Sali SO Žabljak promovisana knjiga „Prilitoru prema Durmitoru“,autora Isaka Kalpačine

U Sali SO Žabljak promovisana knjiga „Prilitoru prema Durmitoru“,autora Isaka Kalpačine

0

U saradnji sa Turističkom organizacijom i Centrom za kulturu Žabljak Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ sinoć je u SO Žabljak organizovala kniževno veče posvećeno promociji drugog dopunjenog izdanja knjige „Prilitor prema Durmitoru“,autora Isaka Kalpačine.

Značajan izbor pjesama,priča izvoda književnih kritika koje u drugom dopunjenom izdanju knjige“ Prilitoru prema Durmitoru“ okupio Isak Kalpačina tematski vezan za Prilitor i narodnu pjesmu Ženidba Kralja Vukašina, koja je urezala duboke tragove u kolektivno pamčenje našeg naroda.

„Književna ostvaerenja brojnih ,znavičjnih autora  koji su zastupljeni  u ovoj knjizi kao što su:Gligorije Božović, Novo Vuković, Ljubomir Đuković, Isak Kalpačina, Boško Pušonjić, Zoran Raonić i brojni drugi, kao i likovna ostvarenja Mića Blagojevića na fansinacan način opisuje vječitu borbu svjetlosti tame,dobra i zla,kontrasta koji po mišljenju knjige kritike koji čine suštinu same narodne pjesme.“ – kazala je direktorca Narodne bibloteke „Stevan Samardžić“ Đina Bajčeta.

O knjizi „Prilitor prema Durmitoru“ govorila je mr. Zora Jestrović.

„40 autora koji su ovoj knjizi  štampani posjetili su Durmitor različitim vremenima, različtim povodima   to su autori različtih profilacija.Ljudi koji su bavili sa Književnošću,Istorijom, Arheologijom, Naukom i svi su bili praktično na isti način zadivljeni tajnama ,ljepotama i misterijama Durmitora.Ali šta je ono što je pokretać svih tih praktično njihovih radova ,upravo pjesma Ženidba Kralja Vukašina.“– kazala je mr. Zora Jestrović.

Autor knjige Isak Kalpačina prikupljao je tekstove različtih pisaca koji su se odnosili na Prilitor i  Durmitor.

„Ali ga ne  uzima cjelovita djela da se to nebi razlivalo nego samo ono što se direktno odnosi na Prilitor i što se jedno  sa drugim povezuje druga djela i sklapa sa likovnim djelima Mića Blagojevića.“- kazao je mr. Isak Kalpačina.

U knjizi su zastupljeni slike Mića Blagojevića koji je istakao  da mu je drago što je ova knjiga doživljela  drugo izdanje.

„Što se tiće ove knjige ona je pogotovo dopunjeno izdanje sa eminetnim književnicima koji je moj Isak ovu knjigu ukoričio sačuvala tu staru priču o Prilitoru koji daje signal Durmitoru za prolaze“.-kazao je slikar Mićo Blagojević.

Blagojević je poklonio jednu sliku Isaku Kalpačinu.

Miroljub Čabarkapa  direktor Centar za Kultutru Žabljak izrazio je zadovoljstvo što je knjiga Isaka Kalpačine  promovisana na Žabljaku.

Zoran Raonić čija su  četri priloga zastupljena u knjizi predložio da sa ovog skupa krene incijativa da se na Žabljaku podigne spomenik Vojvodi Momčilu.

Veselin Vukičević presjednik opštine Žabljak podržao ideju o izgradnji spomenika iskazao je da je bio jedan od učesnika   na promociji  prvog izdanja knjige  „Prilitor prema Durmitoru“.

Izdavač knjige je Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“.Štampana je na Cetinju u štampariji Obod u 500 primjeraka.Urednici su mr Zora Jestrović i Milosav Grbović.