Naslovna Vijesti Društvo Umjesto deponije, nići će park

Umjesto deponije, nići će park

0

Trenutno se izvode radovi koji su počeli 22.avgusta, a koji podrazumijevaju skidanje gornjeg humusnog sloja i uklanjanje rastinja i šiblja sa same lokacije i pristupnog puta

Povodom medijskih navoda o podizanju prašine sa deponije „Maljevac” u Pljevljima usled jakog južnog vjetra, iz Elektroprivrede Crne Gore su saopštili da je u toku rekultivacija pomenutog prostora.

-EPCG je, između ostalog, iz tih razloga ušla u projekat fazne rekultivacije deponije vrijedan oko 20 miliona eura. Podsjećamo, tokom protekle godine, u revitalizaciju deponije pepela i šljake utrošeno je blizu devet miliona eura, a čitav posao biće završen do 2023. godine do kada se očekuje da bude realizovan i projekat ekološke rekonstrukcije Termoelektrane „Pljevlja”. U tom smislu, eksproprijacija zemljišta u pojasu 300 metara od deponije je u završnoj fazi, a skoro osam miliona eura već je izdvojeno za rješavanje imovinsko- pravnih odnosa sa 68 porodica čija su imanja u neposrednoj blizini tog objekta.Trenutno se izvode radovi koji su počeli 22.avgusta, a koji podrazumijevaju skidanje gornjeg humusnog sloja i uklanjanje rastinja i šiblja sa same lokacije i pristupnog puta. U okviru faznog rada odradiće se rekultivacija druge, prve i na kraju treće kasete, kao i izmještanje Paleškog potoka, ističe se u saopštenju EPCG.

Kako navode, EPCG je dobila građevinsku dozvolu, a Agencija za zaštitu prirode i životne sredine, krajem jula ove godine, potpisala je ugovor vrijedan oko četiri miliona eura i trebalo bi da, sredinom septembra, počne realizaciju ugovorenog posla na rekultivaciji kasete II sa konzorcijumom koji je dobio ovaj posao.

-Rekultivacijom deponije dobiće se zeleni pojas na kojem će biti zasađeno odgovarajuće rastinje i drveće čime će Pljevlja dobiti još jedan uređen parkovski prostor, tvrde iz EPCG.

Izvor: Dan