Naslovna Vijesti Društvo PROMOCIJA JEDNAKOSTI OSI U DRUŠTVENO POLITIČKOM SISTEMU

PROMOCIJA JEDNAKOSTI OSI U DRUŠTVENO POLITIČKOM SISTEMU

0

Organizacija slijepih za Pljevlja i Žabljak organizovala je danas u hotelu Pljevlja okrugli sto na temu „Promocija jednakosti OSI u društveno političkom sistemu“.

Žana Đačić, predsjednica Organizacije slijepih za opštine Pljevlja i Žabljak je na ovoj radionici predstavila projekat, a na ovu temu je govorila i Zagorka Pavićević, diplomirani pravnik, predstavnik Saveza slijepih Crne Gore.

Cilj ovog projekta je promocija prava na jednakost u svim sverama života, ravnopravnost u izbornom procesu, motivacija za ulazak u političke partija i motivacija političkih partija da prihvate OSI.

„Ovo je peta radionica koju organizujemo u saradnji sa političkim partijama iz našeg grada. Ovaj projekat je podržan od Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Sprovodimo ga u saradnji sa ostalim organizacijama OSI a današnji gosti su nam iz Bošnjačke stranke. Cilj ovog projekta jeste veće uključivanje OSI u društveno politički sistem. Želimo ovim projektom da motivišemo OSI da se više uključuju u redove i rad političkih partija i želimo da motivišemo političke partije da animiraju OSI da se uključuju u njihove partije kako bi ih kasnije kandidovali, eventualno na listi odbornika ili eventualno, poslanika. Imamo primer da zemlje u okruženju kao što su Srbija i Hrvatska imaju po jednu osobu OSI u svojim parlamentima. Isto tako želimo i da u Crnoj Gori krenemo ovim putem, da imamo više OSI uključenih u društveno politički sistem“ – kazala je Žana Đačić, predsjednica Organizacije slijepih i slabovidih lica za opštine Pljevlja i Žabljak.

Trenutno je mali broj osoba sa invaliditetom uključen u neku političku partiju.

Aktivnijim uključivanjem OSI u društveno politički sistem zajednice doprinijećemo povećanju procenta kandidovanja i izbora odbornika i poslanika OSI, njihovom efikasnijem uključivanju u proces odlučivanja, lobiranja i zastupanja o unapređenju njihovih prava i kvaliteta života u svim oblastima.

Lica sa invaliditetom su i dalje na marginama političkog života, a pozitivni primjeri su sporadični i veoma rijetki. Čini se da tome donekle doprinose i lica sa invaliditetom pasivnim držanjem u političkim procesima, što je pokazala i poslednja izborna kampanja u Crnoj Gori.

„Odavno sam zapazio da uspješni ljudi rijetko sjede i čekaju da im se stvari dešavaju. Oni izađu i dese se stvarima.“ – Leonardo da Vinči