Naslovna Kultura Predstavljanje knjige AD FONTES Radinka Krulanovića

Predstavljanje knjige AD FONTES Radinka Krulanovića

0

U četvrtak 5. septembra u svečanoj sali Hotela Pljevlja biće predstavljena knjiga poezije AD FONTES nikšićkog pjesnika Radinka Krulanovića. Književno veče koje počinje u 19 časova organizuju Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori, Srpski kulturni centar ‘’Patrijarh Varnava‘’ i Crkvena opština Pljevlja. O poeziji Radinka Krulanovića govoriće mr Jelena Gazdić, mr Bojan Strunjaš, Rajko Palibrk i autor.

 Govoreći o svojoj poeziji pjesnik Radinko Krulanović ističe značaj povratka sopstvenoj kulturi i njenim izvorima.

“Odakle taj naziv AD FONTES to je od jednog uzvika Martina Lutera koji je bio zabrinut na tim nekim naletom latinice i lantištine i onda je on rekao AD FONTES da se vratimo Grčkoj kulturi, Grčkoj duhovnosti. Nekako iz mene je proistekao taj uzvik da se vratimo Crnogorskoj kulturi, Crnogorskoj duhovnosti i ne samo Crnogorskoj kulturi i duhovnosti, nego da se vratimo našoj kulturi, našoj duhovnosti. Znači ono što AD FONTES predstavlja jeste pokušaj da se ide izvorima naše kulture i naše duhovnosti,i da govorimo i da pjevamo iz naših izvora, naše kulture i naše duhovnosti.

Dakle AD FONTES bi bio upravo povratak sopstvenim izvorima, povratak sopstvenoj kulturi i sopstvenoj duhovnosti. Ajde da onda u sklopu toga i spomenem jednu misao velikog pjesnika Jeftušenka koji će na jednom mjestu reći da je pjesnikova poezija ustvari njegova biografija, ostalo su sve fus note tako da je AD FONTES upravo taj pokušaj da se pjeva iz svih tih, nekih naših djelova bića koje je za jednog čovjeka bitno, od nekih religioznih teoloških izvora pa onda poetičkih, rodoljubivih, liričnih. Eto to bi bilo ukratko znači taj kratki pregled, koliko se to u tim nekim kratkim crtama i može reći o svom stvaralaštvu. To je uvijek nekako i nezahvalno govoriti o svojoj poeziji, to je kao da govorite o sebi samom a o sebi samom nije lako ni govoriti” kazao je Radinko Krulanović.  

Izvor:RTPV