Naslovna Najnovije vijesti Evo zašto se vjeruje da je petak 13. baksuzan dan

Evo zašto se vjeruje da je petak 13. baksuzan dan

0

Uvijek ima najmanje jedan, a najviše tri petka 13. svake godine. Petak 13. je nezaobilazan u svakom mjesecu kome prvi dan pada u neđelju. Zašto se vjeruje da je ovo baksuzan dan?

Danas je petak 13. Iako neki ne pridaju baš nikakav značaj ovom danu i datumu, mnogi su danas ipak malo oprezniji nego inače. Vjerovanje da je petak 13. malerozan i dalje je vrlo rasprostranjeno. Postoji čak i naziv za ovu vrstu fobije – paraskevidekatriafobija ili frigatriskaidekafobija. Procjenjuje se da od nje u svijetu pati oko 21 milion ljudi.

Mnogi vjeruju da se broju 13 pripisuje da donosi nesreću još od biblijskih vremena. Prema vjerovanju, apostol koji je izdao Isusa Hrista – Juda, bio je 13. gost na Tajnoj večeri, pa se zato čak i danas smatra da nije dobro biti trinaesti gost za trpezom.

Postoji vjerovanje da je Eva na ovaj dan ubrala i ponudila Adamu zabranjenu jabuku, zbog čega su protjerani iz raja. Vjeruje se da je na petak 13. počeo Veliki potop, da je stalo zidanje Vavilonske kule, da je Kain ubio Avelja.

Postoje i vjerovanja da su se u starom Rimu uvijek okupljale grupe od 12 vještica, a da je 13. član satanističkih ceremonija uvijek bio sam đavo.

Prema drevnom norveškom mitu, dvanaest bogova je priredilo večeru na kojoj se pojavio i nezvani, trinaesti gost – Loki, koji je uspio da slijepog boga tame Hodera navede da ubije Baldera, boga veselja i zadovoljstva, poslije čega je Zemljom zavladala tama.

Zanimljivosti o petku 13.

U mnogim svjetskim hotelima ne postoji soba sa brojem 13.

Neki soliteri zvanično nemaju 13. sprat, već se sa 12. direktno ide na 14.

Neke avio-kompanije su odlučile da iz svojih aviona izbace 13. red ili 13. sjedište.

Kada je u Beograd stigao telefon, niko nije želio da dobije broj 13. Na kraju je baksuzni broj dodijeljen Beogradskim klanicama.

U Formuli 1 ne postoji auto sa brojem 13. Ovaj broj je sklonjen nakon što su dva vozača sa tim rednim brojem poginula na stazi.

U gradu Utrehtu u Holandiji na željezničkoj stanici ne postoji peron sa brojem 13.

Četiri od 12 filmova Petak 13. bili su premijerno prikazani baš na petak 13.

U Velikoj Britaniji petak je bio dan za javna vješanja, a do omče je vodilo 13 stepenika.

Izvor: Antena M