Naslovna Kultura 49. RATKOVIĆEVE VEČERI POEZIJE

49. RATKOVIĆEVE VEČERI POEZIJE

0

Ratkovićeve večeri poezije i ove godine će se održati u Bijelom Polju 3, 4. i 5. septembra. Organizatori najavljuju kvalitetan program i dobar izbor pjesnika, kao i drugačiju koncepciju u odnosu na prethodne godine. Direktor Javne ustanove Ratkovićeve večeri poezije Abaz Dizdarević ističe da se pažljivo radilo na pripremanju manifestacije, te da će ove godine biti ustupljeno više vremena onome što je primarno prjesničkim večerima, a to su pjesnici.

– Ranija praksa je bila orjentisana prema centralnom pjesničkom predstavljanju, koje se održavalo u toku jedne večeri. Ove godine će pjesnici imati prostora da se predstave kroz tri večeri poezije, koje su planirane za tri dana manifestacije. U skladu sa svjetskim primjerima organizovanja festivala i mi smo se odlučili da pored pjesničkog izraza uključimo i druge vidove umjetničkog izražavanja poput likovnog, dramskog i muzičkog i omogućimo publici da kroz sadržajne programe sagleda raznolika umjetnička dostignuća, kaže Dizdarević, naglašavajući da će ove godine u Bijelo Polje doći pjesnici iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Luksemburga, Azerbejdžana, Izraela i Crne Gore, a specijalni gost manifestacije biće Dragan Velikić, jedan od najznačajnijih pisaca na južnoslovenskim prostorima. Dizdarević naglašava i to da će jedan segment Ratkovićevih večeri poezije biti posvećen poeziji za djecu i odrasle, pa će pjesnici obići nekoliko gradskih i seoskih škola.

– Za tri dana manifestacije planirano je 25 programa. Kao i prethodnih godina organizovaćemo „Mali sajam velikih knjiga“ na kome će se predstaviti izdavačka kuća „Nova knjiga“. U dijelu izdavaštva JU “Ratkovićeve večeri poezije“ predstavićemo osam naših izdanja. Planirano je da predstavimo studiju “Svisnuti od života“ (Stil i paradoksi poezije Rista Ratkovića) prof. dr Dobrivoja Stanojevića, priređujemo promociju knjiga prošlogodišnjih dobitnika Nagrade Risto Ratković – Faruka Šehića i Dejana Aleksića. Promociju knjige “Nebeski pansion” Mila Stojića, promociju knjige prošlogodišnjeg dobitnika nagrade Ratkovićevih večeri poezije do 27 godina Srđana Gagića, promociju antologije crnogorske poezije “Poetika Montenegrina” Bogića Rakočevića; Promociju knjige “Lirizam u romanima Nevidbog Rista Ratkovića i Mojkovačka bitka Ćamila Sijarića” autora Miluna Lutovca; Promociju knjige “Čemu vika” Duška Novakovića. Izvan naše izdavačke djelatnosti organizujemo “Susret sa Božom Koprivicom” i promociju njegove knjige “Luđak je vječno dijete (Partizanski eseji)”, naglašava Dizdarević.

Osim književin, biće upriličeni likovni, pozorišni i muzički programi, tako će biti otvorena internacionalna izložba 40 autora pod nazivom “Virski”, biće odigrana predstava “Filomena Marturano”, dok će u muzičkom dijelu manifestacije svoj koncert održati Maya Sar, bosanska kantautorka, predstavnica BIH na Eurosongu 2012. godine, a nastupiće i bend Jesenjin.

– Očekujemo posebno interesantan program u okviru večeri sa avangardnom grupom The Books of knjige koje je planirano za završnicu manifestacije, kazao je Dizdarević.

Izvor: ratkoviceve.bijelopolje.co.me