Naslovna Najnovije vijesti ZATVORITE KLADIONICE JER RASKUĆIŠE GRAĐANE

ZATVORITE KLADIONICE JER RASKUĆIŠE GRAĐANE

1

Država u kojoj je klađenjejednaod  najprofitabilnijihdjelatnostiimaozbiljneprobleme.                 Građani Crne Gore su se previše upustili u igre na sreću poput kladionica, kockarnica i tombola da je to preraslo u epidemiju.Kockari su postali toliko zavisni od kockanja da se to graniči sa krizama koje imaju nerkomani u nedostatku opijata, dok se starosna granica kockara stalno pomjera na sve mlađe i mlađe zavisnike od kocke.

Pozivam Vladu Crne Gore da što prije inicira i izvrši izmejene i dopune postojećeg  Zakona o igrama na sreću kojim će biti predviđeno da se zatvore sve sportske kladionice i  elektronska casina kojih u Crnoj Gori, po mom mišljenju, ima i previše.

Neophodno je da se kockanje ograniči na način da ono bude dostupno samo u hotelima sa pet zvjezdica, koji se nalaze izvan urbanih područja, kao što je to uradila susjedna Albanija. Naime, prvog januara 2019. godine odlukom Vlade zatvorene sve sportske kladionice u Albaniji. 

Neophodno je da se u izmejenama i dopunama postojećeg Zakona  stvore uslovi da se zatvore kockarnice i kladionice, ali i da se spriječi i „online monopol“ klađenja, nakon ukidanja i zabrane rada kockarnica. 

Građani Crne Gore su se previše upustili u igre na sreću poput kladionica, kockarnica i tombola da je to preraslo u epidemiju. Ogroman broj građana se kocka i značajan novac baca na ovu „razbibrigu“ dok jedva spaja kraj sa krajem. Kockari su postali toliko zavisni od kockanja, da se to graniči sa krizama koje imaju nerkomani u nedostatku opijata, dok se starosna granica kockara stalno pomjera na sve mlađe i mlađe zavisnike od kocke.

Kladioničari zadovoljno trljaju ruke i broje lako zarađeni novac. Koliko se klađenjem generiše profita pokazuje primjer da recimo, Splitska firma za klađenje “Volkano” mjesečno samo iz Pljevalja prihoduje oko 750.000,00 eura, dok je rekorder po uplatama klađenja, ovefirme kladionica u naselju “Topla 2” u Herceg Novom.Zanimljivo je da uplatna mjesta ove kompanije u pljevaljskim selima Šula ili Kosanica, koja imaju manje stanovnika od jedne veće stambene zgrade u Podgorici, na klađenje i kockanje građani uplaćuju od osam do preko osamnaest hiljada eura – mjesečno(?!)

Država u kojoj je klađenje jedna od  najprofitabilnijih djelatnosti ima ozbiljne probleme!

Evidentno je da kladionice “niču” kao pečurke poslije kiše. Razne radnje, prodavnice i zanatske radnje  se zatvaraju, a kladionice se otvaraju bukvalno u svakom naselju. Bilo bi interesantno kada bi Poreska uprava izlistala, a zatim i objavila u kojim dijelovima zemlje kladionice najviše cvjetaju i  koliko zarađuju.

Kockanje i klađenje  je ustvari posljednji pokušaj mladih da zarade bilo kakav novac uplaćujući od euro do deset, od čijeg uloga očekuju sreću i dobit, dok su u stvari Kladionice postale obmana koju ova društveno politička elita (ako se mogu tako nazvati) nudi mladim ljudima umjesto obrazovanja, rada, prosperiteta, bolje budućnosti, štednje, privređivanja i ulaganja,nudi im klađenje i put u potpuni sunovrat.

Na ove činjenice do sada nismo čuli ni vidjeli ničije reakcije, ni reakcije iz nevladinog sektora, ni reakcije političara, niti društva, ni vjerskih ni socijalnih aktivista.Svima je jasno o čemu se zapravo radi, svima je jasno kuda to vodi, ali svi ćute.

Zašto?

U Pljevljima, 27. 08. 2019 godine.

MiloradMitrović 

izvršni direktor -NVO Ekološko Društvo „Breznica“ Pljevlja                                                                                                                                                             

1 KOMENTAR

  1. Hljeba i igara rece Cezar. Tako isto pravilo i u savremenoj Crnoj Gori, suva hljeba, rijalitija i igara na srecu da se skrenu misli sa ozbiljnih zivotnih problema, i zamarijaju oci javnosti zarad socijalnog mira, recept koji vijekovima pali.

Comments are closed.