Naslovna Društvo Zabranjen uvoz, tranzit svinja i svinjskih proizvoda iz Srbije

Zabranjen uvoz, tranzit svinja i svinjskih proizvoda iz Srbije

0

Crna Gora je zabranila uvoz svinja i svinjskih proizvoda iz Srbije.

“Na bazi notifikacije, odnosno prijave pojave bolesti afričke kuge svinja u Srbiji, zabranjen je uvoz i tranzit svinja i proizvoda od svinja iz Srbije u Crnu Goru, u skladu sa Naredbom koja je na snazi još od oktobra 2018. godine, saopšteno je CdM-u iz Uprave za bezbjednost hrane.

Kako navode, zabranjen je uvoz i tranzit svinja iz svih zemalja odnosno područja u kojima postoje slučajevi bolesti afričke kuge svinja.

“Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, redovno prati epizootiološku situaciju i nakon prijave slučajeva pojave bolesti automatski zabranjuje uvoz, ukida rješenja koja su na snazi i obavještava uvoznike o zabrani uvoza. Već tokom današnjeg dana, sve navedene mjere su preduzete u cilju zabrane uvoza i iz Srbije”, kazai su oni za CdM.

Takođe podsjećaju da je Uprava za bezbjednost hrane u prethodnom periodu preduzela niz mjera i aktivnosti u cilju sprečavanja unošenja ove bolesti u Crnu Goru. Informacije o afričkoj kugi svinja mogu se pronaći na sajtu uprave u posebnom dijelu, na sledećem linku:

“Pozivamo držaoce životinja, lovce, uvoznike i širu zainteresovanu javnost da prati informacije na sajtu Uprave za bezbjednost hrane i da postupa u skladu sa datim preporukama”, zaključuju u Upravi za bezbjednost hrane.

BiH i Sjeverna Makedonija usvojile su Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki mesa iz Srbije, zbog sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge.

Srbija je za sada pod sumnjom Svjetske organizacije za zdravlje životinja da se u jedom regionu pojavila afrička kuga svinja. Laboratorijski nalazi, koji bi do kraja dana trebalo da pristignu iz Madrida, potvrdiće da li su uginule i eutanazirane svinje iz okoline Mladenovca, bile zaražene ovom opakom bolešću.

Afrička kuga svinja zarazna je bolest životinja za koju ne postoje ni vakcina, ni lijek, ali nije opasna za ljude i oni ne mogu da obole.

Afrička svinjska groznica je visokozarazna bolest od koje mogu da obole domaće i divlje svinje.  Smrt kod životinja može nastupiti veoma brzo.

Divlje svinje smatraju se glavnim rezervoarom virusa u Africi i drugim područjima gdje se bolest pojavljuje.

Bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane, kontaminiranom hranom i vodom, odjećom i obućom, kontaminiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima i insektima.

Stručnjaci preporučuju da se svinje ne hrane pomijama, da se izbjegava da budu na otvorenom, na pašama, kao i da se spreči njihov kontakt sa divljim svinjama.

Takođe, jedna od preporuka je da svi koji su bili u kontaktu sa divljim svinjama, nakon toga veoma temeljno operu i dezinfikuju ruke, obuću i odjeću.

izvor: CdM