Naslovna Društvo U domovima mjesta za 2.890 učenika i studenata

U domovima mjesta za 2.890 učenika i studenata

0

Ministarstvo prosvjete raspisalo je konkurs za prijem u domove učenika i studenata u Crnoj Gori za školsku 2019/20. godinu. U crnogorskim domovima ima mjesta za ukupno 2.890 učenika i studenata, odnosno 538 mjesta za đake i 2.352 za studente.

U Domu učenika u Podgorici ima 130 mjesta, u Kotoru 50, u Nikšiću 44, dok u Baru ima 110 mjesta. U Domu učenika u Plužinama ima 89 mjesta, na Cetinju 15 i u Beranama 100.

Rok za podnošenje dokumenata za učenike je od 12. do 23. avgusta, prenose Vikend novine.

Pravo da konkurišu, kako se navodi, imaju učenici koji se školuju van mjesta stanovanja, koji su prvi put upisani u određeni razred, kao i studenti koji se školuju van mjesta stanovanja, a prvi put su upisali semestar odgovarajuće godine studija i nijesu mijenjali studijski program.

Pravo učešća imaju i učenici koji pohađaju neku od srednjih škola u Crnoj Gori.

Učenici dostavljaju ovjerenu kopiju svjedočanstva iz osmog i devetog razreda, odnosno ovjerenu kopiju svjedočanstva iz prethodne godine školovanja, ovjerene kopije diploma i ostalih dokaza o osvojenim nagradama, potvrdu o mjestu prebivališta i uvjerenje da je roditelj, odnosno staratelj kandidata primalac materijalnog obezbjeđenja po propisima o socijalnoj zaštiti.

Dom studenata u Podgorici ima 1.052 mjesta, a novi studentski dom 400. Dom u Nikšiću ima 250 mjesta, dok novi studentski dom ima slobodnih 260 mjesta. U Domu u Kotoru ima mjesta za 200 studenata, na Cetinju 80 i u Beranama 110.

Ukoliko nakon raspodjele u domu ostane slobodnih mjesta, pravo na smještaj i ishranu po ekonomskoj cijeni mogu ostvariti i studenti postdiplomskih magistarskih i doktorskih studija, koji nijesu u radnom odnosu, školuju se van mjesta stanovanja, a koji su prvi put upisali semestar odgovarajuće godine studija i nijesu mijenjali studijski program.

Studenti prve godine treba da dostave ovjerenu kopiju svjedočanstva trećeg i četvrtog razreda srednje škole, diplomu Luča ili njoj ekvivalentne diplome, diplomu o položenom maturskom, odnosno stručnom ispitu, potvrde o redovnom upisu na studijski program, mjestu prebivališta i uvjerenje o državljanstvu ili kopiju lične karte.

Studenti druge, treće, četvrte, pete i šeste godine studija treba da dostave uvjerenje o položenim ispitima iz prethodne studijske godine, potvrdu o studiranju i o mjestu prebivališta, kopiju indeksa i uvjerenje o državljanstvu ili kopiju biometrijske lične karte.

Studenti prve godine za Stari studentski dom u Podgorici i domove učenika i studenata u Kotoru, Nikšiću, na Cetinju i u Beranama dokumenta podnose od 26. avgusta do 13. septembra.

Studenti druge, treće, četvrte, pete i šeste godine za te domove dokumenta podnose od 9. septembra do 4. oktobra.

Izvor:Vikend Novine