Naslovna Najnovije vijesti SAOPŠTENJE ZA JAVNOST DEMOKRATA

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST DEMOKRATA

0

Klub odbornika Demokrata u SO Pljevlja
Juče se održala 13. sjednica SO Pljevlja na kojoj se raspravljalo o dramatičnoj ekološkoj situaciji u gradu. Poseban akcenat je stavljen na dešavanja iz početka jula, konkretno o pomoru tone ribe i uništavanju Vezičnice i Ćehotine, ispuštanjem otrovnih materija u rijeku, od strane Termoelektrane Pljevlja.
Na pomenutoj sjednici, odbornici Demokratske Crne Gore su kroz formu pitanja predstavnicima lokalne samouprave, ali i diskusija, uzeli učešće u raspravi. Postavljala su se pitanja odgovornosti za učinjenu ekološku katastrofu, ali smo mogli čuti i konstatacije kako EPCG svojim divljanjem decenijama sistematski  uništava životnu sredinu u Pljevljima. 

Da je Crna Gora uređena država, pitanje zagađenja bi bilo riješeno 1982 godine, od kada datira obaveza EPCG o toplifikaciji Pljevalja. Međutim, kako tada , tako i danas Termoelektrana Pljevlja zajedno sa kopovima Rudnika uglja predstavlja glavnog zagađivača u našoj opštini. 

Konkretan slučaj, ekološka katastrofa nastala ispuštanjem otrovnih otpadnih voda iz Termoelektrane Pljevlja u rijeke Vezičnicu i Ćehotinu ukazuje na : 

– nepostojanje mehanizma države da kontroliše zagađivača

– nepostojanje svijesti učinilaca o težini i štetnosti učinjenog krivičnog djela i prekršaja

-sramotno izbjegavanje odgovornosti zagađivača , odnosno Termoelektrane Pljevlja. 

Imajući u vidu da je javna tajna da se ispuštanje otrovnih otpadnih voda iz Termoelektrane Pljevlja u rijeke Vezićnicu i Ćehotinu vršilo i ranije, da je i ranije pričinjavana ogromna šteta na biljnom i životinjskom svijetu pomenutih rijeka, a to je posrednim putem, svih ovih godina i decenija, ostavljalo posljedice po zdravlje ljudi u našem gradu, sasvim je jasno da ovo nije izolovan slučaj, te da svođenje na naknadu štete u samo ovom slucaju i sama odgovornost (krivična i prekršajna) učinilaca u samo ovom slučaju, nije dovoljna. 

Odbornici Demokrata su konstatovali da je prošlo tri godine od donošenja Zakona o životnoj sredini, koji je predvidio eko naknadu i za te tri godine su izgubljena ogromna sredstva koja su mogla biti iskorišćena za zaštitu životne sredine u Pljevljima. Borba za uvođenje eko-naknade je borba za ljepša, zdravija, čistija i modernija Pljevlja. 

Odbornički klub Demokrata je i dosada preduzimao brojne aktivnosti vezane za poboljšanje životne sredine, a u budućem periodu će još intenzivnije raditi na njenoj zaštiti i neće dozvoliti da sve ostane na priči i uzaludnim informacijama i zaključcima. 

Jedna od pravnih mjera će biti ukazivanje na pravne oblike zaštite životne sredine, kroz instrumente domaćeg i zakonodavstva EU, te upoznavanja građana Pljevalja sa praksom razvijenih evropskih zemalja i upoznavanje sa pravnom praksom Evropskog suda za ljudska prava.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.