Naslovna Vijesti Biznis Pored notara i advokata dobijamo i poreske savjetnike

Pored notara i advokata dobijamo i poreske savjetnike

0

Poreski savjetnik uskoro će početi da funkcioniše kao nezavisno i samostalno zanimanje, poput advokata i notara.

“Njihov posao biće da pružaju savjete poreskim i carinskim obveznicima”, kazala je generalne direktorica Direktorata za poreski i carinski sistem, Biljana Peranović.

“Znate, sada poslove pružanja usluga poreskim obveznicima vrše knjigovodstvene agencije, advokati i mislimo da će na ovaj način biti omogućeno da se kvalitetnije pruži usluga poreskim obveznicima u dijelu poreskih i carinskih propisa. Zainteresovanost postoji, a čim osnujemo komisiju za ispitivanje očekujemo zahtjeve za polaganje i radimo intenzivno na tome”, istakla je Peranović.

Uvođenjem poreskih savjetnika želi se stvoriti bolji poslovni ambijent i dobra infrastruktura, koja će pružiti kvalitetne usluge poreskim obveznicima. Ministarstvo finansija trenutno priprema podzakonske akte kojim će se definisati način sticanja licenci poreskog savjetnika.

“Nakon dobijanja prvih deset licenci poreskih savjetnika moći će da osnuju svoju komoru, do tada će poslove komore obavljati Ministarstvo finansija. Za sada su ti uslovi, a kasnije ćemo dalje propisati šta treba”, rekla je Peranović za Novu M.

Da bi neko postao poreski savjetnik potrebno je da ima najmanje pet godina radnog iskustva na izradi ili primjeni poreskih ili računovodstvenih propisa. Nakon što dobiju licencu, poreski savjetnici će biti u obavezi da u naredne dvije godine polože ispit.

Izvor: Investitor