Naslovna Kultura OTVORENA IZLOŽBA SKULPTURA

OTVORENA IZLOŽBA SKULPTURA

0

U organizaciji Umjetničke galerije „Vitomir Srbljanović“ večeras je u izložbenom prostoru Doma kulture  otvorena izložba skulptura Jovete Ljumovića. Izložbu je otvorio direktor galerije Belis Pojatić.

“Po prvi put u novom prostoru Doma kulture otvaramo izložbu skulpture i to ne običnih i uobičajenih kakve smo imali prilike da vidimo, već izložbu skulptura u kamenu koje je isklesao naš večerašnji gost Joveta Ljumović” – kazao je prilikom otvaranja izložbe Belis Pojatić.

Ljumović je završio Fakultet Likovnih umjetnosti, odsjek vajarstvo, u klasi profesora Pavla Pejovića, 1994. godine.

Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1994. godine. Izlagao je na oko pedeset kolektivnih izložbi i  četiri samostalne izložbe.

Javni radovi: Spomen obilježje – portret u mermeru, prof. dr Zaharinu Grigoriju Antonoviču, zgrada Vodovoda u Danilovgradu.

Dobitnik je nagrade za skulpturu ULUCG „Lubarda, Stijović, Milunović”, za 2011. godinu.

Radi u JU Umjetnička kolonija u Danilovgradu.

Njegov tematski krug čine skulpture životinja: mačke, zeca, medvjeda, psa, a najčešće su to figure ptica. Većina njegovih djela ima i postament kao nerazdvojivi dio skulpture. Kompaktnog su volumena, iz kojeg kao da se skriva unutrašnja snaga. Kamen, bilo koje vrste da je birao, perfektno je obrađen. Najeksplicitniji primjer je skulptura jajeta koja krije u simboličkom kontekstu početak svijeta.

Cjelokupno stvaralaštvo Jovete Ljumovića posvećeno je likovnoj interpretaciji životinjskog svijeta. Forme su svedene na kompaktnu masu glatkih površina sa blago naglašenim pokretom. Usklađenim odnosom forme i kamena kao materijala Joveta pokušava da stvori iluziju organske materije. U životinjskom svijetu postoji velika raznolikost oblika koji su veoma inspirativni.