Naslovna Najnovije vijesti ORGANIZOVAN PROJEKAT OSPOSOBLJAVANJA OSOBA SA INVALIDITETOM

ORGANIZOVAN PROJEKAT OSPOSOBLJAVANJA OSOBA SA INVALIDITETOM

0

Montenegro servis DOO Pljevlja u saradnji sa NVO „Inkluzija“ organizovao je projekat pod nazivom „OSI – menadžeri prodaje u privatnom sektoru“.
Upravni odbor  ZZZ Crne Gore odobrio dodjelu bespovratnih sredstava za 57 projektnih predloga.Jedan od tih projekata realizuje se u Pljevljima a naziv je „OSI_menadžeri prodaje u privatnom sektoru“. Vrijednost projekta je oko 50 hiljada eura od kojih 95% finansira Zavod za zaopšljavanje. Ovaj projekat uključiće  šest osoba sa invaliditetom koji će nakon četiri mjeseca obuke steći potrebno znanje iz ove oblasti.

„Upravni odbor ZZZ Crne Gore je na sjednici održanoj 19.07.2019.godine, opredijelio oko 2 milona i šesto hiljada eura za finansiranje projekata za osobe sa invaliditetom. U pitanju je finansiranje 57 projekata od kojih je jedan od projekata i  na teritoriji opštine Pljevlja. Realizuje ga DOO Montenegro servis u saradnji sa NVO „Inkluzija“. Vrijednost tog projekta je 49. 990 eura. Od tog iznosa zavod finansira 95%, a 5% je učešće poslodavca. Kroz taj projekat biće uključeno šest osoba sa invaliditetom od čega će biti četiri mjeseca obuke, zatim šest osoba nastavlja dalje zaposlenje na period od šest mjeseci a nakon toga biće zaposlena jedna osoba na period najmanje od devet mjeseci“ – kazao je  Erol Rastoder, samostalni  savjetnik za  mjere aktivne politike zapošljavanja u ZZZ CG.

Više o uslovima kod zapošljavanje osoba sa invaliditetom kazao nam je Mladen Zorić.

„Programi  Zavoda za zapošljavanje Crne Gore koji stimulišu  zapošljavanje osobe sa invaliditetom su veoma kvalitetne stvari  iz razloga što daju povoljnosti brojnim poslodavcima. Naravno mislim da poslodavci  u dovoljnoj mjeri i nisu upoznati sa benefitima koje nudi Zavod za zapošljavanje kad uposli osobu sa invaliditetom. U odnosu na stepen procenta čak povraćaj sredstava bruto plate je i do 75%. Tu je i opremanje radnog mjesta koje pruža poslodavcima mogućnost da uskladi za  potrebe osobe sa invaliditetom, kao i asistenta za osobu sa invaliditetom kod zaposlenog poslodavca. To je jedna jako dobra mjera, da pomogne pri radu osobe sa invaliditetom, u zavisnosti od stepena invaliditeta. Tako da moja je negdje preporuka u nekom periodu da poslodavci se više informišu  po pitanju ovih programa  i zapošljavanja osoba sa invaliditetom, jer svakako to im je benefit i naravno da te osobe ništa nisu u nepovoljnijem odnosu u odnosu na osobe koje nemaju kategorizaciju, već možda su čak i sposobnije od pojedinih koji nemaju to rješenje o kategorizaciji“ -istakao je Mladen Zorić , koordinator na projektu.