Naslovna Kultura Knjiga za knjigu: Pljevljaci dobili biblioteku na otvorenom

Knjiga za knjigu: Pljevljaci dobili biblioteku na otvorenom

1

Prva biblioteka na otvorenom u Pljevljima počela je danas sa radom, pod sloganom „Knjiga za knjigu“.

Kako je saopšteno iz lokalnog odbora Mladih Demokrata, oni su, nakon uspješno organizovanog Okruglog stola na kome se govorilo o aktuelnim problemima Pljevljaka, napravili novi korak ka bogaćenju kulturnog života, podizanju građanske svijesti i jačanju duha solidarnosti i zajedništva stanovnika tog najsjevernijeg crnogorskog mjesta.

“Ideja za pokretanje biblioteke ovog tipa, prve na sjeveru Crne Gore, potekla je od Mladih demokrata, svjesnih problema sa kojima se suočava čitalačka populacija u ovom gradu: nedostatka knjižare koja bi omogućila kvalitetnu nabavku knjiga, udaljenosti gradske biblioteke od centra grada, nemogućnosti besplatne nabavke udžbenika (kao što je slučaj u nekim drugim crnogorskim opštinama)”, navode u Opštinskom odboru Mladih demokrata Pljevlja.

Mladi su, ističu, donirali 200 primjeraka svojih knjiga grupisanih u četiri kategorije, smjestili ih u vitrinu koju su preuredili dekorisanjem starog frižidera i izložili na šetalište u centru grada.

“Ova akcija je ujedno poziv sugrađanima da ne drže knjige zarobljene u kućnim bibliotekama već da im udahnu život tako što će ih donijeti u biblioteku na otvorenom, uzimajući za sebe neku od ponuđenih knjiga. Ovim se, osim buđenja čitalačke svijesti i svijesti o ulozi i značaju knjige za svakog čovjeka, budi i razvija duh zajedništva i povezanosti, a knjizi vraća uloga najjače spone među ljudima”, poručuju Mlade Demokrate iz Pljevalja.

Izvor:CdM

1 KOMENTAR

Comments are closed.