Naslovna Najnovije vijesti Gdje je Đačić stao, Golubović nastavlja

Gdje je Đačić stao, Golubović nastavlja

0

Proteklo je pet godina od kada je DPS sa svojim koalicionim partnerima iz redova Socjaldemokrata i Bošnjačke stranke preuzeo lokalnu vlast u Pljevljima, a da lokalna uprava još uvijek nije konstituisana. Sve je počelo još 2014. godinom imenovanjem vršioca dužnosti na mjestima sekretara i direktora i tako stanje je maltene i danas. Kadrovi vladajuće garniture pošto nijesu ipunjavali uslove za ta radna mjesta imenovani su kao vršioci dužnosti. Opozicioni prvaci, kao i civilni sektor upozoravali su na pogubnosti takve politike, ali se Mirko Đačić, bivši predsjednik opštine, nije obazirao na te kritike pa je u Službi zaštite i spasavanje za v.d. direktora imenovao Gorana Čavića. Na mjesto v.d. sekretara Sekretarijata za opštu upravu, a potom i za v.d. Direkcije za lokalnu imovinu imenovao je Seada Vesnića. Vesnić je kao stari opštinski kadar imao sva potrebna dokumenta za funkcionera, ali zbog osuđujuće presude u aferi „Snimak” bilo mu je potrebno da ima i uvjerenje da krivično nije osuđivan. Sada je ipak direktor Direkcije. Vršioci dužnosti direktora su i u lokalnim preduzećima „Komunalne usluge“ i „Grijanje”.

-Od vlasti koja nije u stanju ni da se formalno pravno konstituiše ne može se očekivati da Pljevlja izvede iz veoma teške situacije. Sva obećanja u predizbornoj kampanji od strane predstavnika sadašnje vladajuće koalicije su očigledno bila lažna, jer su isti unaprijed znali da za vršenje lokalne uprave nemaju i ne mogu imati kadrove- saopštile su pljevaljske Demokrate naglašavajući da ne očekuju boljitak već ističu da će i novi predsjednik opštine, iz redova DPS-a, Igor Golubović nastaviti istim putem koji je započeo njegov prethodnik Mirko Đačić. Demokrate tvrde da su Goluboviću bitnije partijske odluke od zakonkih propisa.

– Pozivamo ga da što prije ispoštuje zakonske propise i da u najkraćem roku u potpunosti konstituiše lokalnu upravu- poručuju Demokrate.

Ni u Novoj srpskoj demokratiji ne vjeruju u brzo rješenje i potpuno konstituisanje lokalne uprave.

-Mnogo su veći apetiti DPS-a, Bošnjačke stranke i Socjaldemokrata, nego što postoji funkcionerskih mjesta u Pljevljima. Posebno su ti apetiti veliki kod ljudi koji nemaju ni stručne ni moralne kvalifikacije da pokriju funkcionerske pozicije – kaže predsjednik opštinskog odbora Nove Milan Lekić i pojašnjava da u tim nesporazumima nastaje glavni politički zaplet. Prema njegovim riječima posledica sukoba između SD i Bošnjačke stranke je to što lokalno preduzeće „Grijanje” nema izvršnog direktora već je u v.d. stanju više od dvije i po godine.

V.d. stanje skrovito mjesto za DPS prestupnike

-Nakon što je 13 članova opštinskog odbora DPS-a osuđeno u aferi „Snimak“, jedan od glavnih načina da se ta lica nagrade za kriminalne radnje bilo je njihovo imenovanje za vršioce dužnosti direktora ili sekretara. Tako je v.d. direkotr ili sektrertar postalo skrovito mjesto za DPS prestupnike – kaže Lekić i pojašnjava da vjeruje da je to bio izum Mirka Đačića koji se i dalje koristi.

On navodi da se sve radilo pred očima čitave crnogorske javnosti ali da niko nije reagovao.

-Očigledno je da su u Crnoj Gori institucije zarobljene pa sve funkcioniše po onoj staroj “kadija te tuži, kadija te sudi”. Trenutno je partijska karta jača od svake državne institucije- zaključuje Milan Lekić.

Izvor:dan.co.me