Naslovna Vijesti Društvo Elektroprivreda da plati 354.650 eura zbog ekološkog incidenta

Elektroprivreda da plati 354.650 eura zbog ekološkog incidenta

0

U izvještaju se navodi da je ukupna šteta po osnovu uginuća ribljeg fonda 289.650 eura, te da treba dodati i preračunatu indirektnu štetu za naredni period od pet godina koja iznosi 65.000 eura

Ukupna šteta koju je Termoelektrana Pljevlja izazvala ispuštanjem otpadnih voda usljed čega je došlo do pomora ribe u rijeci Vezišnici i Ćehotini je 354.650 eura.

To se navodi u izvještaju Komisije za utvrđivanje i naknadu štete koju je formiralo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

U izvještaju se navodi da je ukupna šteta po osnovu uginuća ribljeg fonda 289.650 eura.

„Ovome treba dodati i preračunatu indirektnu štetu za naredni period od pet godina koja iznosi 65.000 eura“, navodi se u izvještaju koji potpisuju poljoprivredni inspektor Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Mile Čamdžić, vanredni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu, odsijek za Biologiju Danilo Mrdak i predsjednik Sportsko ribolovnog kluba „Lipljen“ Vaso Knežević.

Navodi se da je zbog ispuštanja otpadnih voda uginulo 420 kilograma škobalja vrijednosti 29.400 eura, 2.602,5 kilograma pastrmke vrijednosti 260.250 eura.

U izvještaju piše i da je brojanjem i mjerenjem 6. juna utvrđeno da je zbog ispuštanja otpadnih voda u rijeke uginulo 878,8 kilograma ribe  – 23 mladice ukupne težine 46,3 kg, 1.858 potočnih pastrmki ukupne težine 650,3 kg. 560 lipljena ukupne težina 168,2 kg, 1.450 komada pastrmske mlađi (3-5 cm) približno oko 5 kg, 2.200 komada mlađi lipljena (5-7 cm) približno oko 9 kg.

Piše i da istog dana niko nije ulazio u rijeku i sakupljao uginulu ribu i da  je „iz ovoga jasno da je ovo samo jedan dio koji je nastradao u pomoru“.

U izvještaju se navodi da zbog akcidenta štetu trpi i Sportsko ribolovni klub „Lipljen“ i „da je vinovnik ovoga pomora dužan da plati ekonomosku štetu“ u iznosu od 65.000 eura za naredni petogodišnji period. 

Akcidentna situacija se desila 4. jula, kada je zbog ispuštanja otpadnih voda iz Termoelektrane Pljevlja došlo do uginuća ribe u rijekama Vezišnica i Ćehotina.

Policija je zbog svega podnijela krivičnu prijavu protiv direktora TE Vladimira Šestovića, a prijave su podnijete protiv još tri odgovorne osobe u TE.

Iz EPCG su nedavno saopštili da je njihova komisija utvrdila da je do ekološkog incidenta došlo nakon što je smjenski inženjer u TE Pljevlja R. D., bez dozvole nadređenih i poštovanje procedure, ovlastio rukovaoca ventilom da otvori ventil koji kontroliše ispuštanje materija u rijeku Vezišnicu, a koja se uliva u Ćehotinu.

Odbor direktora EPCG nedavno je prihvatio ostavku direktora TE Pljevlja, a nadležni iz EPCG su građanima Pljevalja i javnosti zbog nemilog događaja i neadekvatnog informisanja o cijelom slučaju ponudili – izvinjenje, uz “duboko žaljenje zbog ekološkog akcidenta na vodotoku Vezišnice i Ćehotine”.

Izvor:Vijesti